Yalova'daki çay üreticileri Rize'ye gelmek istiyor

TAKİP ET

Yalovalı Başkan, çay bölgesi illerinin dışında bulunan çay üreticilerinin bir an önce köyüne ve bahçesine kavuşmasının sağlanması gerektiğini belirtti.

Yalova Araç Kiralamacılar Derneği (YOKKDER) Başkanı Murat Kalaycı, Rize'de hayatın normale döndüğünü gördüklerini ve vaka sayısının da sıfıra düştüğünü bildiklerini belirterek, "Şehir dışında bulunan çay üreticisi ve toprak sahipleri halen neden illerine giriş yapamıyor anlamış değiliz" dedi.

İl dışında bulunan çay üreticilerinin çaresiz bir şekilde kara kara düşündüklerini belirten Kalaycı, Rize'de bulunan STK, Borsa ve Oda başkanlarına seslenerek, "Nerdesiniz Rize Ticaret ve Sanayi Odası, Rize Ticaret Borsası, Rize Esnaf Zanaat Odaları, Belediyeler, Rize'de bulunan STK ve STO Odaları nerelerdesiniz? Kuruluş ve var oluş amaçlarınız nedir, İl dışındaki Çay üreticisinin Rize'ye yani mahsulünün başında bulunamayacak olmasını, bu ülkenin milli kaynaklarına üretimine katkı sunamayacak olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? İşiniz sadece oturduğunuz yerde vatandaştan aidat almak mı?" ifadelerini kullandı.

İl dışından bulunan Çay Müstahsilerinin Rize'ye ve bölge illerine girişlerindeki engellerin artık kaldırılması gerektiğini söyleyen Kalaycı, "Herkes biliyor ki, 1'inci sürgün Mayıs çayı toplanmayıp dalında kalırsa, ikinci ve üçüncü sürgünde hem kalite açısından hem de ekonomik olarak büyük kayıplar yaşanacaktır. Rize'de yaşamamış, çay kültüründen uzak bürokratların aldıkları karar ne kadar doğru? Bu kararlara imza atanlar il dışında bulunan çay üreticilerini yok saymışlardır." dedi.

Vefa Sosyal Destek grupları üzerinden kalan çayların toplanmasının zor olacağını belirten Kalaycı, "Bu işler öyle ihtiyaç sahiplerinin evlerine yardım malzemesi taşımasına benzemez. Rize'de hayat normale dönmüşken ve vaka sayısı sıfıra düşmüşken ivedilikle il dışında bulunan çay üreticilerin giriş yasağının kakması gerekmektedir, aksi taktirde çoluk çoçuğun hakkı, bu kararı alanları vebal altında bırakmaya devam edecektir." şeklinde konuştu.