Karadeniz Rüzgarı Beykoz'da esiyor

TAKİP ET

Beykoz Belediyesi'nin düzenlediği 2-12 Ağustos 2018 tarihleri arasında gerçekleşecek Geleneksel Beykoz Çayır Festivali kapsamında 9 Ağustos 2018 Karadeniz Günü olarak programlandı.

Beykoz Rizeliler Derneği ile Trabzon ve Doğu Karadeniz Derneklerinin bir arada düzenledikleri gecenin hazırlıkları itinayla devam ederken, Rizeli El Sanatları Sanatçısı Osman Topuz, bu muhteşem gecede Kemençe Virtüözü Musa Agun ile beraber Rize’nin unutulmaya yüz tutmuş enstrümanı armonika- el mozikası ile kısa bir resital sunacak olan üstat Süleyman Sarıahmetoğlu ve Rizeli sivil toplum liderlerini atölyesinin bahçesinde mükemmel bir ev sahipliğinde ağırlarken adeta Karadeniz gecesinin provası yapıldı.

Osman Topuz’un Anadoluhisarı’nda ki bahçesinde Kemençe vitri özü Musa Agun, Armonika Üstadı Süleyman Sarıahmetoğlu, Bağlama Sanatçısı Arif İçli ve Kemençeci Engin Coşkun’un akustik müzik yaparak, Sinan Akbulut’ta harikulade yorumuyla gecenin muhteşem geçmesini sağladılar.

Rizeli eğitimci, yazar, Rize Kültür Dayanışma Derneği Kurucu Başkanı Recep Ali Aksoylu, Rizeli STK yöneticileri ve işadamları Birol Çiftçi, İrfan Çınar, Beykozlu Rizeliler Dernek Başkanı Mikail Akyıldız, Karadenizli İş Adamları, Yeni Mahalle Spor Kulübü Başkanı Recayi Çelik, A.Hisarı Turizm Kalkındırma Derneği Başkanı Mustafa Babuz, A. Hisarı Spor Kulübü Yöneticisi Erkan Balkan, Beykoz 1908 AŞ Spor Kulübü Yöneticisi Gürsel Atagün, Poyrazköy Su Ürünleri Tulina ve Kılıç Balığı Avcılığı Derneği Başkanı Şaban Bostan gecenin konukları arasında idiler.

Gecede dile getirilen en önemli konu, 9 Ağustos’ta Beykoz Çayırında yapılacak Karadeniz Gecesi etkinliğinin en güzel şekilde gerçekleşmesinin alt yapısı ve 1980’li yıllara kadar Rize’nin Çayeli ilçesinin batısında kalan kısımlarında en yaygın olan ve vazgeçilmez Müzik Aleti olan Armonika’nın yeniden Türk Müzik Dünyası’ndaki yerini alması adına Sivil Toplum Kuruluşlarının yaptığı çalışmalar olarak dikkat çekti.

Armonikanın yeniden yerel kültürümüze kazandırılması için 2012 yılından bu yana Süleyman Sarıahmetoğlu, Musa Agun, Kenan Coşkun, Egemen Kösoğlu, Vedat Çilli gibi dostlarıyla emek veren RİMER Kurucu Başkanı, Rizeli Sivil Toplum Gönüllüsü Recep Ali Aksoylu, Rize yöresinde kullanılan müzik enstrümanları hakkında bilgilendirme yaptıktan sonra armonikanın 80’lerden sonra neden unutulmaya başlandığını, 40 yaş altı Rizelilerin tanımadığını, yeniden eski değerini kazanması için neler yaptıklarını izah etti. Kanaat önderi Aksoylu ‘nün kısa açıklaması haberimizin video bölümünde bulunurken 9 Ağustos 2018 gecesinde Musa Agun ve ekibi ile Armonika Sanatçısı Süleyman Sarıahmetoğlu’nun resitalinden sonra ayrıca detay haber yapacağız.

Gecenin ev sahibi Osman Topuz tüm konuklarına gönülden teşekkür ederken, aile bağlarının ne denli kuvvetli olduğunu vurgulayan duygusal konuşmasıyla da konuklarını bir kez daha kendisine hayran bıraktı.

Gece, Osman Topuz’un Rize kültür ve değerlerine olan katkısı ve gecenin anısına Recep Ali Aksoylu’ya bir eserini armağan etmesiyle son buldu.

Kaynak: Beykoz Doğuş Haber Gazetes