Yazıcı: 'Çayın çok sorunu var ama çözümsüz değil'

TAKİP ET

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, 'Sorunlarımızı birlikte çözeceğiz. Çayın çok sorunu var ama çözümsüz değil.' dedi.

ÇAYKUR Genel Müdürlüğünde düzenlenen 2019 Yılı Yaş Çay Alım Kampanyası açılış töreninde konuşan Yazıcı, çayın hikayesi, alımı, dikimi, satımı, fabrikada işlenmesi, tüketiciye arzı konusunda hemen hemen herkesin bilgi sahibi olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: "Doğru bilgilerle donatılmış olan var, yanlış bilgilerle donatılmış olan var ama çay bu bölgenin, Rize'nin en önemli geçim kaynağı ifade edildiği gibi. Bunun önemini ve geleceğini hep birlikte belirleyebiliriz. Üretici olmadan bu belirleme olmaz, tüketiciyi dikkate almadan bu belirlemeyi yapamayız ve elbette ki hükümetin, devletin imkanlarını gözetmeden de bu stratejik ürünün Türkiye için vazgeçilmezliğini yere düşürmeyiz. Bu bilinç içerisinde birlikte çalışıyoruz."

Yazıcı, hem kamu hem özel sektörün çay ürününü satın almakta ve pazarlamakta olduğuna işaret ederek, "Elbette ki burada bu sektörler birbirini yok etmeden, varlıklarını gözeterek ama üreticiyi de göz ardı etmeksizin, bunun önemini de dikkate almak suretiyle bunu yürüteceğiz. Sorunlarımızı birlikte çözeceğiz. Çayın çok sorunu var ama çözümsüz değil. Onu da zaten bir plan dahilinde Bakanlığımız bu konulara vakıf. İnşallah bunları, süreçleri takip edeceğiz." ifadesini kullandı. 

"Hedefimiz kaliteli çay üretmek"

ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim ise Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünün bünyesinde bulundurduğu bin 314 memur, bin 422 daimi, 8 bin 932 geçici olmak üzere toplam 11 bin 668 personelle çalışmalarına devam ettiğini söyledi.

Çay tarımının Rize, Artvin, Trabzon ve kısmen Giresun ile Ordu illerini kapsayan 785 bin dekar alan üzerinde yaklaşık 196 bin üretici aile tarafından yapıldığını belirten Alim, "Hedefimiz kaliteli çay üretmek ve ürettiğimiz çayı en iyi şartlarda pazarlayabilmektir. Her zaman olduğu gibi bu konuda en büyük destekçilerimiz şüphesiz bizimle uyumlu çalışan emektar üreticilerimiz ve yıllardır damak tadını değiştirmeyen vefakar tüketicilerimiz olacaktır. İnanıyorum ki bu yıl üretici ve çalışanlarımızla daha iyi dayanışma içerisinde olacağız." dedi.

Alim, Doğu Karadeniz'de yetişen ve ekolojik şartlar nedeniyle kış aylarında kar altında kalan çayın en belirgin özelliğinin tarımında kimyasal ilaç, üretim aşamalarında katkı maddesi kullanılmaması olduğuna işaret ederek, çayda pestisit kalıntısının bulunmamasının sağlıklı ve doğal çay üretimi için en önemli kıstas olduğunu, Türk çayı için çok önemli bir avantaj teşkil ettiğini vurguladı.