Yaş çay taban fiyatı derhal açıklanmalıdır!

TAKİP ET

CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, Koronavirüs nedeniyle derhal bir çay tarım kurulu kurulmasını ve yaş çay taban fiyatının açıklanması gerektiğini söyledi.

CHP Genel Merkezinde bir basın açıklaması yapan Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, yaklaşan yaş çay sezonu öncesinde çay bölgesindeki tüm çay paydaşlarının içinde yer alacağı bir çay tarım kurulu kurulması gerektiğini söyledi.

Çay üreticilerinin borçlarının derhal sıfır faizle uzun vadeli olarak geriye atılmasının ve üreticilerin ihtiyaç duydukları destekleme paylarının derhal ödenmesi gerektiğini belirten Sarıbal, “ÇKS’ye kayıtlı veya değil. Tapu üzerinde arazi varlığını kanıtlayan bütün çiftçilere çay üreticilerine ulaşım izni verilmeli. Aynı zaman da başka illerden çay sezonu için çayının bahçesine gelmek isteyen üreticilere de aynı koşullarda valilik üzerinden derhal izin verilmelidir. Hijyen ve sağlık koşulları korunarak, denetim altına alınarak derhal çiftçilere arazilerine gitme, kentten kente geçme, ilçeden ilçeye gitme, gezme ulaşma olanağı sağlanmalıdır. Mayıs ayında hasata başlayacakmış gibi insan iş gücünü oraya kaydırmalıyız.” şeklinde konuştu.

TABAN FİYAT AÇIKLANMALI

Yaş çay taban fiyatının derhal açıklanması, kota, kontenjan ve randevulu sistemin kaldırılması gerektiğini belirten Sarıbal, “Bu taban fiyat belirlenirken koronavirüs salgın hastalığı ve bu krizden kaynaklanan kalite düşüklükleri kayıplar göz önüne alınmalıdır. Çay primleri de komik rakamlardan çıkıp desteklenmiş bir rakama ulaşarak açıklanmalıdır. Yaş çay alım süresi uzatılmalıdır. Bölgede yaşayan geliri olmayan ailelere insanca yaşayabilmeleri için iki bin liraya yakın bir aile yardımı yapılması gerekmektedir. Bir çay eksperinin 4 bölgede çay alımı yapmasının önüne geçilmeli. Hızlı alımın hayata geçmesi için mevsimlik çalışan işçilerin Mevsimlik çalışma süreleri uzatılmalıdır. Mevsimlik çalışan işçiler arasından kalifiyeli donanımlı kişilerden eksper oluşturulmalıdır. Çay alımının hızlandırılması en doğru yöntem olarak görülmektedir.” ifadelerini kullandı.

Haber: Doğancan İLEK