Yaş çay taban fiyatı 4 ila 4,50 TL arasında olmalı

TAKİP ET

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, 2020 yılı yaş çay taban fiyatının en az 4 Lira ile 4.50 lira arasında olması gerektiğini söyledi.

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, yaş çay kampanyası başlamasına sayılı günler kaldığını ve tavan fiyatın bir an önce açıklanması gerektiğini söyleyerek, taban fiyat belirlenirken Koronavirüs nedeniyle üreticinin ekonomik sıkıntı içinde olduğunun göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Yaş çay konusunda son yıllarda bölgede yaşanan birçok sorunun bulunduğunu ve Koronavirüs salgını nedeniyle de bu sorunların arttığını dile getiren Deniz, "Hükümet meydana gelen sorunları bir anda çözemez ancak Koronavirüs nedeniyle çekilen ekonomik sıkıntının giderilmesi için taban fiyat 4 Lira ile 4 Lira 50 Kuruş arasında bir fiyat belirlenerek üretici desteklenebilir. Bu fiyatın altında verilecek her fiyatın, üreticiye ekonomik anlamda bir katkı sunmayacağı gibi, koronavirüs’ten etkilenen üreticinin sıkıntılarını da gidermiş olmayacaktır” dedi.

Varlık Fonu'ndaki Çaykur 3 yıldır zarar ediyor

Çaykur'un sosyal devletin bir gereği olarak güçlendirilerek yoluna devam etmesi gerektiğini söyleyen Deniz, "Çaykur sadece ve sadece çayla ilgilenmeli, piyasayı düzenlemeli ama siyasal iktidarların arpalığı konumuna gelmemelidir. Çaykur Varlık Fonuna devredildiğinden bu yana zarar ediyor. 2017'de 267 Milyon, 2018'de 657 Milyon ve 2019'da ise 635 Milyon olmak üzere toplamda 1 Milyar 559 Milyon TL zarar etmiş olan Çaykur'un bu zararının giderilmesi için sermaye artırımına gidilmesi gerekiyor” dedi.

Özel sektörün taban fiyat altında çay alımı yasaklanmalı

Çaykur’un kota ve kontenjan uygulamasından doğan sorunlar içinde özel sektörün taban fiyatın altında çay alması olduğunu belirten Deniz, "Her ne kadar taban fiyat denilse de özel sektör taban fiyatın altında alımlar yapıyor. Bu konuda hükümet gerekli yasal düzenlemeleri yaparak taban fiyatın altında çay alımını yasaklarsa çay üreticisinin yaşamış olduğu bu sorun ortadan kalkar.” şeklinde konuştu.