Vecdet Öz: Rize çayın karargahıdır

TAKİP ET

Adalet Partisi Genel Başkanı Dr. Vecdet Öz, Çay'da kendi kendine yeten bir ülkeyken çay ithal eden bir ülke haline geldiğimizi söyledi.

Rize’nin çayın karargahı olduğunu söyleyen Adalet Partisi Genel Başkanı Dr. Vecdet Öz, bu yıl çaya verilen artışa üzüldüğünü söyleyerek, “Dünyada çay üretiminde altıncı sıradayız. Bizden önce Çin, Hindistan, Kenya, Srilanka, Vietnam ve Endonezya var. Bu ülkelerde insan gücü çok iyi ama çayları katkılı ve bizim çayımız gibi doğal değil.  Türkiye’nin çayı dünyadaki en doğal çaydır. Çayımızdaki tein maddesi diğer ülkelerdeki çaylarda yok. Tein maddesi ağzımızdan başlayarak sindirim sistemimizi dezenfekte eden, virüs öldüren bir maddedir. Stresi alır. Ancak Cumhuriyet döneminden bu yana 1960-70 yıllar da dahil çay tarımına çok fazla önem verilirken artık o önem verilmez hale geldi” dedi.

Üretici, üretmeye pişman ediliyor

Koronavirüs salgını nedeniyle çay tarımına daha fazla önem verilmesi gerekirken il dışındaki üreticilerin mağdur edildiğini ve bu mağduriyetin 19 Mayıs’tan sonra tam anlamıyla ilk sürgün için giderilemeyeceğini söyleyen Başkan Öz, çayda kota sorununa da değinerek, “Üretici Çaykur’a sattığı çayının fazlasını kota nedeniyle özel sektöre vermek durumunda kalıyor. Özel sektör de devletin verdiği taban fiyattan çay almayıp üreticiye daha ucuz fiyatlar teklif ediyor ve böylece üretici kucaktan kucağa götürülüyor. Çaya en az 4 Lira verilmesi gerekirdi. Artan maliyetlerden hiç mi haberleri yok bu fiyatı belirleyenlerin? Mazotun, elektriğin, gübrenin, işçilik ücretlerinin maliyeti artarken belirleyen fiyat, üreticiyi üretmeye pişman etmektedir.” dedi.

Çay sektörünün yüceltilmesi lazım

Fındık, tütün ve çay gibi ülkenin milli değerleri olan tarım ürünlerinin yasasının olması gerektiğini belirten Öz, “Bu ürünlerin alıcısı devlet olmak zorundadır. Devlet alıp özel sektör fabrikalarına da verebilir. Çay tarımı bir nevi baban oğula geçen bir üretimdir. Çaya değerini vermezsek, yarın babasından kalan tarlaları bir evlat yetiştirmekten vazgeçerse çay işi bu ülkede biter. Binlerce kişi her yıl çay tarımında çalışıyor, bölgede milyonlarca aile bu çaydan geçimini sağlıyor. Bu yüzden sektörün yüceltilmesi lazım. Devletin özel sektörün elinde olan fabrika sayısının arttırılması lazım. Özel sektöre ambalaj gibi, sanayi gibi destekler verilmesi lazım. Daha fazla çay üreten bir ülke olup çayımızı dünya ülkelerine taşımamız gerekiyor.” dedi.

Türkiye’nin 758 bin dekar ekilebilir alanı olduğunu belirten Vecdet Öz, “Bu ciddi bir alandır ve eğer bu alanları kaybedersek bir daha üretim alanları bulamayız. Bugün bölgede binlerce insanın çaydan elde ettiği geliri aylara böldüğümüzde asgari ücret bile etmemektedir. Türkiye’nin kurtuluşu çay gibi milli ürünlerin daha fazla değerlendirilip, daha fazla üretiminin yapılmasına bağlıdır” şeklinde konuştu.