Vali Çeber'den Çayeli Bakır ve ÇAYMER'e ziyaret

TAKİP ET

Rize Valisi Kemal Çeber, eşi ve çocukları ile birlikte Türkiye'nin en büyük bakir madenlerinden biri olan Çayeli Bakir İşletmeleri A.Ş.'de ziyaret ederek bir dizi incelemelerde bulundu. Vali Bakır buradan da Rize Çay Araştırma ve Uygulama Merkezi'ni (ÇAYMER) ziyaret etti.

Ziyaretin ilk bölümünde Çayeli Bakır İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Murat Güreşçi ve diğer yetkililer, Vali Çeber’e işletme faaliyetleri ve madendeki iş güvenliği hakkında brifing verildi. Brifingin ardından Vali Çeber ve ailesi madene inerek, maden cevherini çıkarma işlemini yerinde inceledi ve işçilerle bir araya geldi.

Çayeli Bakır İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Murat Güreşçi, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, işletme olarak çevre konusunda çok hassas olduklarını ifade etti ve ayrıca Rize’de birçok sosyal sorumluluk projesinde yer aldıklarını, bundan sonrada bu tip konularda üzerlerine düşen görevi her zaman yerine getirmeye hazır olduklarını belirtti.

Rize Valisi Kemal Çeber, iş güvenliği konusunda gösterdikleri hassasiyetten dolayı Genel Müdür Güreşçi’ye diğer yetkililere teşekkür ederek; “Tarafıma yapılan bilgilendirmeler ve maden alanında bulunduğum süre içerisinde Çayeli Bakır İşletmelerince iş güvenliğinin ve madencilerin sağlığının çok önemsendiğini görmekten mutlu oldum. Maden alanı içerisinde başta iş güvenliği açısından dünya standartlarında çalışma koşulları sağlanmış” dedi ve Çayeli Bakır İşletmelerince Rize genelindeki sosyal sorumluluk projelerine sağlanan katkı ve çevreye karşı gösterilen duyarlılıktan dolayı da tüm ilgililere teşekkür etti.

VALİ ÇEBER, ÇAYMER DE İNCELEMELERDE BULUNDU

Rize Valisi Kemal Çeber, Çayeli Musadağı Köyünde bulunan Rize Çay Araştırma ve Uygulama Merkezinde (ÇAYMER) incelemelerde bulundu ve merkez hakkında Selçuk Azman’dan bilgiler aldı.

Şirket Müdürü Selçuk Azman yaptığı açıklamalarda; ÇAYMER Projesinin, Çay sektöründe rekabet gücünü ve üretim kalitesini arttırarak, çay üreticisi KOBİ’lerin faydalanabileceği ortak AR-GE, inovasyon ve iş geliştirme alt yapısının güçlendirilmesini amacıyla oluşturulduğunu ve projeye Avrupa Birliği finansmanı ile başlandığını belirtti.

Vali Çeber, incelemeleri esnasında yaptığı değerlendirmede; çay üretimi yapan ülkeler arasında Türkiye ve dolayısıyla Rize özel bir öneme sahip olduğunu belirterek, “Türkiye dışındaki çay üreticisi ülkelerde, çay bitkisi zararlılarının yoğun olması nedeniyle oldukça fazla miktarda pestisit kullanılmaktadır. Rize de kış aylarında çay bahçelerinin üzerine kar yağması Rize Çayına önemli bir özellik katmaktadır. Bu özelliğinden dolayı çay bahçelerinde zirai ilaçlama yapılmamakta imalat aşamasında da hiçbir kimyasal madde kullanılmamaktadır” dedi ve bu yönüyle Rize’de üretilen çay, yabancı menşeli çaylara oranla daha kaliteli ve daha doğal olduğunu sözlerine ekledi.

ÇAYMER bünyesindeki uygulama AR-GE bölümünde yeni çağın en ileri teknolojileri ile donatılan ve nitelikli insan kaynağı ile işletilecek çay laboratuvarları bulunduğuna vurgu yapan Vali Çeber, “Burada dünya pazarındaki ürünlerle ilgili araştırmalar yürütülecek, çay ve çay ürünlerinin kalitesinin arttırılması amacıyla kontrollerin ve iyileştirme çalışmalarının yapılması, üretim maliyetlerinin düşürülerek verimliliğin arttırılması, siyah çayın yanı sıra yeşil çay ve organik çay gibi farklı çay çeşitlerinin yaygın şekilde üretilmesi yönünde ARGE çalışmalar yapılacak” dedi.

Vali Çeber, ayrıca Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Çay Araştırma ve Uygulama Merkezi laboratuvarlarında çay sektörünün, çay üreticisi KOBİ’lerin ve yetiştiricilerin ihtiyacı olan toprak analizi, mikrobiyolojik ve kimyasal analizler gibi her türlü analiz ve test hizmetinin de sunulacağını sözlerine ekledi.