Vali Çeber açıkladı: Rize'de pozitif vaka sayısı 22

TAKİP ET

Rize Valisi Kemal Çeber, Rize'ye gelen 11 bin 37 kişiye test yapıldığını ve 22 pozitif vaka tespit edildiğini söyledi.

Rize Valisi Kemal Çeber, 19 Mayıs gecesinden itibaren diğer illerden Rize'ye gelmek için başvuru yapan çay üreticilerinin sayısının 18 bin civarında olduğunu belirterek, "18 bin kişinin yanında gelmek isteyenlerin kişi sayısı 41 bin civarındaydı. 41 bin hemşerimizden bugüne kadar Rize’ye gelen kişi sayısı 30 bin civarında. Bundan sonra da çay müstahsili anlamında ilimize geliş olacağını değerlendirmiyoruz. Çünkü artık çay sezonunun sonuna yaklaşılıyor. 30 bin hemşerimizin 25 bin civarı Of kontrol noktasından 5 bin civari ise diğer kontrol noktalarından ilimize geldiler." dedi.

Rize’ye gelen vatandaşların her biri kontrol noktasında sağlık ekipleri tarafından sağlık taramasından geçirildiğini ve seyahat evraklarının kontrolünün sağlandığını belirten Vali Çeber, "Müstahsillerimizin gideceği tüm noktalara da bilgiler iletildi. Muhtarlarımız, Kaymakam arkadaşlarımız, güvenlik birimlerimiz ve sağlık ekiplerimiz, 14 gün boyunca Rize’ye gelen hemşerilerimizi takip etti ve takip etmeye de devam ediyor. Memnuniyetle de belirtmek istiyorum ki hem Rize’de yaşayan hemde Rize dışından ilimize gelen vatandaşlarımız belirlenen kurallara uydular." dedi.

11 bin 37 testte 22 pozitif vaka

Vali Çeber, Rize'ye gelen vatandaşların 110 ekip aracılığıyla testlerinin yapıldığını belirterek, "1 haftalık süre içerisinde 11 bin 37 numune alındı. 11 bin 37 test yapıldı ve bugün itibariyle son testlerimizin sonucu geldi. Bugün gelen sonuçlarla birlikte ilimizde 22 pozitif vaka olduğunu söyleyebiliriz. Ortalama 500’de 1 gibi. Bizler her türlü şıkka göre hazırlığımızı yapmıştık. Bu sayının çok yüksek olabileceğini de düşünüyorduk. Ortaya çıkan sonuç kontrol edebileceğimiz bir nokta. Takibimiz alanda da devam ediyor. 22 pozitif sonucu çıkan vatandaşlarımızın her biri şuanda hastanelerde tedavi altına alındı. Bunların yakını olarak karantina ve gözlem altına aldığımız 202 hemşerimiz var onların da evlerinde takipleri ve testleri yapılıyor. Bu 202 kişi içerisinde de henüz pozitif çıkan olmadı. Dolayısıyla 11 bin 37 testimizin ardından 22 pozitif vakamız ortaya çıktı. Şuan itibariyle bu taramaları sona erdirdik." dedi.

Çayın kalitesi arttı

Vali Çeber, bundan sonra riski yüksek meslek gruplarında tarama işlemlerinin yapılacağını söeyleyerek, "Kuaförlerimiz, kuryelerimiz, toplu taşıma şoförlerimiz, garsonlarımız, market çalışanlarımız gibi sosyal teması yüksek ve daha yüksek riskli grupta görünen arkadaşlarımıza dönük testler yapılıyor." dedi.

Çay hasadı döneminin sorunsuz geçtiğini belirten Vali Çeber, "Ufak tefek ve anında müdahalelerle aştığımız sorunların dışında hem çay alım noktalarında hem fabrikalarda hem çay bahçelerinde gayet güzel bir sezon geçirdik. Beni en çok memnun eden konu ise yurt dışından işçi gelmemesini çok önemsiyorduk. Hem özel çay fabrikası sahiplerimiz hem de Çaykur’un bizlere ilettiği bilgilere göre toplanan çay kalitesinde ciddi bir artış var. Bu yıl toplanan çaylarımız çok daha kaliteli. Vatandaşlarımız biraz da mecburiyetten çay bahçelerine dönmüş oldu. Bu durumunda devam etmesi gerektiğini herkes de ifade ediyor." dedi.