Ulusal Çay Konseyi Olağan Genel Kurulu yapıldı

TAKİP ET

Ulusal Çay Konseyi (UÇK) 13. Olağan Seçimli Genel Kurulu sektör paydaşlarının katılımıyla gerçekleştirildi.

Rize Ticaret Borsası Büyük Toplantı Salonunda düzenlenen Ulusal Çay Konseyi Olağan Genel Kurulu’na Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir, ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, Rize Eski Milletvekili ve ÇAYKUR Yönetim Kurulu Üyesi Hikmet Ayar, UÇK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan ile üyeler katıldı.

Genel Kurulda konuşan Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir, “Çayla ilgili bir karar alınacaksa Ankara’da değil, Rize’de alınması gerektiğini düşünüyoruz. Konseyin çay politikalarında daha etkin olmasını istiyoruz.” diyerek Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi koordinatörlüğünde hazırlanarak Bakanlığa gönderilen Çay Kanunu çalışmasının en kısa zamanda tamamlanmasını hedeflediklerini belirtti.

Kurulda konuşan UÇK Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan, 2009 yılında kurulan Konseyin yeterince desteklenmediğini söyleyerek, “Konseyin daha işlevsel ve programlı çalışması için ben de dahil olmak üzere herkesin elini taşın altına koyması lazım. Çay Kanunu çalışması hakkında belirli spekülasyonlar var. Sektörün tüm paydaşlarının fikrinin alınmasıyla Üniversitemiz gerekli çalışmaları yapıp Bakanlığa iletmiştir. Sürecin bizler de takipçisiyiz. Çay sektörünün tamamını düzenleyecek bir çalışma olacağından şüphem yok.” dedi.

Kurulda konuşan Rize Eski Milletvekili ve Çaykur Yönetim Kurulu Üyesi Hikmet Ayar, Ulusal Çay Konseyi’nin bütçesinin daha da güçlendirilerek sektörün denetlenmesi konusunda daha etkin görev üstlenmesi gerektiğini belirtirken Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim ise konuşmasında, çay sektörünün sorunlarının tüm paydaşlarla birlikte çözülebileceğini belirterek çayın kalitesinin korunabilmesi için yaprak kalitesinin sağlanması gerektiğine vurgu yaptı.

Ulusal Çay Konseyi yetkili organlarının seçimlerinin ardından Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü ve  ÇAYKUR’dan iki temsilcinin bulunduğu Ulusal Çay Konseyi Yönetim Kurulu şöyle oluştu;

Tarım Alt Grubu: Pazar Ziraat Odası, Güneyse Ziraat Odası
Ticaret Alt Grubu: Rize Ticaret Borsası, Çaykur
Sanayi Alt Grubu: Rize Ticaret ve Sanayi Odası, Okumuş Çay
Araştırma ve Meslek Kuruluşları Alt Grubu: Çaykur, Çaysiad