Türk Sendikacılığının duayeni Şevket Yılmaz

TAKİP ET

Araştırmacı-Yazar Fatih Sultan Kar, 'Unutmak olmaz' diyerek, 17 Ağustos 1999 depreminde Yalova'daki yazlığında hayatını kaybeden Türk Sendikacılık tarihinin Rizeli duayeni Şevket Yılmaz'ı kaleme aldı.

Bir dönem Türk sendikal hareketi için söylevleri ve mücadelesiyle öncülük etmiş olan Şevket Yılmaz, 1929 yılında Rize’de doğdu.

Ortaöğrenimini yarıda bırakarak 1945’te Bursa Merinos fabrikasına işçi olarak girdi. 1946 senesinde Bağımsız Bursa Mensucat Sanayi İşçileri Sendikası üyesi oldu. 1964’de Genel Başkanlığa seçilmesinin ardından sendikasını Türk-İş’e bağlı TEKSİF ile birleştirdi. TEKSİF‘e Genel Başkan oldu. 1966 yılında da Türk-İş Genel Başkan Vekilliğine getirildi.

1969-1973 arasında Adalet Partisi Adana milletvekili olarak TBMM‘de bulundu. Sonra yeniden sendikacılığa döndü. 1974-1982 yılları arasında TEKSİF Genel Başkanlığı yaptı. 1982’de Türk-İş Genel Başkanı seçildi. Yılmaz, 1992'de Türk-İş Genel Başkanlığı'ndan, 1995'de de TEKSİF Genel Başkanlığı'ndan ayrılarak emekli oldu.

Evli ve beş çocuk babası olan Yılmaz, Yalova’da, 17 Ağustos 1999 depreminde hayatını kaybetti. Eşi ise yaralı olarak kurtuldu.

Depremde Yalova'daki yazlığında yaşamını yitiren Türk-İş'in eski Genel Başkanı ve ünlü sendikacı Şevket Yılmaz'ın cenazesi, Bursa'ya getirildi. Yılmaz için, Bursa'da yıllarca çalıştığı Merinos Fabrikası'nda bir tören düzenlendi.

Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral yaptığı konuşmada, ‘‘Deprem ağabeyimizi de aramızdan aldı. Türk sendikal hareketinin duayenini kaybettik’’ dedi. Yılmaz'ın cenazesi, Ulucamii'nde kılınan namazdan sonra Pınarbaşı Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Ardından ismi Bursa’daki SSK Hastanesine verildi. Çünkü bu hastanenin yapımıyla bizzat ilgilenmıştı. İşçi olarak hayata başlayan bir emekçinin ismi devletin bir kurumuna verilebiliyordu. Oldukça sevindirici bir durumdu. Ve yıllar sonra Şevket Yılmaz’ın ismi hastane tabelalarından silindi. Ama o mücadelesiyle gönüllerde yaşıyor.

Fatih Sultan KAR /İST.