TFF'den Rize'ye ayrı, Trabzon'a ayrı uygulama

TAKİP ET

TFF, illerdeki amatör liglerden BAL Ligi'ne yükselecek takımlarla ilgili aldığı kararda çifte standart uyguladı. Statüde yer alan karara Rize uyarken, Trabzon ise uymadı.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ile Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu (TASKK) arasında yapılan değerlendirmeler sonunda TFF tarafından illerde oynanan Amatör Futbol Liglerinden Bölgesel Amatör Lig’e (BAL) yükselecek takımlar belirlenmiş oldu.

TFF tarafından “En Üst Yerel Amatör Liglerde Kovid-19 Nedeniyle Maçları Durdurulan İllerin Statülerine Göre BAL’a Yükselme Esasları” başlığı altında alınan karar gereğince Rize’de olduğu gibi amatör ligleri bitip Play-Off maçları oynanmaya başlanan ancak Pandemi nedeniyle Play-Off ligleri tamamlanamayan Trabzon’un da dahil olduğu 21 il için şöyle bir karar alındı;

Eğer Play-Off Liglerinde maçların yarısı veya yarıdan fazlası oynanırsa, yukarı çıkacak takım, liglerin yarım kaldığı puan durumuna göre belirlenecek. Eğer Rize ve Trabzon gibi illerde olduğu gibi Play-Off Liglerinde maçların yarıdan azı oynandıysa, Amatör Küme Ligindeki puan durumuna göre BAL’a yükselecek takımlar belirlenecek.

Bu karara göre Rize’de 5 haftalık Play-Off Liginin sadece ilk haftası oynandığı için statü gereği 1. Amatör Küme Ligi puan durumuna bakılarak, Rize 1. Amatör Küme Ligi B Grubunu aynı puanda tamamlayan Çamlıhemşin Belediyespor ile Rize Belediyespor arasında kura çekilmesine ve kuradan çıkan takım ile A Grubu Lideri Güneysuspor ve C Grubu Lideri İl Özel İdarespor arasında bir kura çekimi daha gerçekleştirilerek BAL’a yükselecek 2 takımın belirlenmesine karar verildi.

Ancak Trabzon ilinde ise 9 haftalık Play-Off Liginin sadece 3 haftası, yani yarıdan azı oynandığı için statü gereği tamamlanan ligdeki puan durumuna göre çıkacak takımlar belirlenmesi gerekirken, yarıdan azı oynanan Play-Off Ligi puanına göre BAL’a yükselen iki takım belirlendi.

TFF kararına göre Trabzon’da 1. Amatör Küme Ligi puan durumuna göre A Grubu lideri Bahçecikspor ile B Grubu Lideri Erdoğduspor’un BAL’a yükselmesi gerekirken, TFF statüsü kararına aykırı olarak 3 hafta oynanan Play-Off Ligindeki puan durumuna göre Erdoğduspor ile Sebat Gençlikspor BAL’a yükseltildi.

Statüye aykırı davranılan Trabzon’daki bu karar Rize’de hem şaşkınlık, hem de kızgınlık yarattı. Trabzon ASKF Başkanı Cahit Erdem’in bu karar sonrasında “Bizlerin her önerisine olumlu yaklaşan ve destek veren TFF Yönetim Kuruluna teşekkür ediyorum” mesajı paylaşması çifte standartta lobi faaliyetlerinin işleri değiştirdiği imajını ortaya çıkartırken Rize ASKF Başkanı Ali Çelik ise eleştiri oklarının hedefi oldu.

Rize’de sadece ilk haftası oynanan Play-Off Liginde Kendirli Belediyespor ve Madenli Belediyespor takımlarının 3’er puanla ilk iki sırada yer alması sonucu bu iki takım yetkilileri de Trabzon’daki gibi bir uygulamanın yapılarak haklarının teslim edilmesi çağrısında bulundular.

Mersin, Van ve Ardahan da statü dışına çıkmış

TFF'nin Play-Off maçları oynanmaya başlanan ancak Pandemi nedeniyle Play-Off ligleri tamamlanamayan 21 il içinden Trabzon gibi Mersin, Van ve Ardahan illerinde de statü dışına çıkıldığı tespit edildi.

Yaptığımız araştırma sonucunda örneğin Mersin ilinde Play-Off Liglerinin yarısı oynanmasına ve Play-Off puan durumuna göre Erdemli Belediyespor ile Akdeniz Belediyespor BAL'a yükselmesi gerekirken, liglerdeki puan durumuna dönülerek Silifke Belediyespor ile Erdemli Belediyespor BAL'a yükseltildi.

Van ilinde Play-Off maçlarının yarısı oynanmasına rağmen tek takımın BAL'a yükseltileceği ilde, aynı puana ve averaja sahip olan Erciş Belediyespor ve İpekyolu Belediyespor arasında kura çekimi kararı alınmadan Erciş takımı BAL'a yükseldi.

Oysa Ardahan ilinde ise Play-Off maçlarının yarıdan fazlası oynanmasına ve puanları eşit, averajları eşit olmayan Serhat Ardahanspor ile Göle Belediyespor arasında kura çekimi yapılmasına karar verildi.

İlgili Haber

BAL Ligi'nde Rize'yi 4 takım temsil edecek