Sarıbal: Amacınız çayın toplanmaması mı?

TAKİP ET

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, çay sezonu için bölgeye gelemeyecek olan üretici ve çalışanlar için acil önlem alınması gerektiğini söyledi.

Rize Valisi Kemal Çeber başkanlığında toplanan İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi, 15 Nisan 2020 tarihinde aldığı karar ile Rize’ye başka illerden çay tarımı için gelecek olan üreticilerle, çay toplama sektöründe çalışacak işçilerin 30 Nisan 2020 tarihine kadar Rize'ye gelmelerinin gerektiğini, bu tarihten sonra üretici ve çay işiçilerinin gelmelerine izin verilmeyeceği kararını almıştı.

Ancak Bakanlık tarafından alınan yeni karar ile il dışında bulunup çay hasadı veya çay sektöründe çalışmak için seyahat izin belgesi alan tüm vatandaşların bu izinlerinin iptal edildiği ve bulundukları illerden ayrılamayacakları duyuruldu.

Özellikle çay bölgesi dışındaki illerde yaşayan ve çay hasadı ile mevsimlik işçi olup bölgeye gelmek isteyen yüzlerce vatandaş sosyal medya hesapları üzerinden alınan bu karara tepki gösterirken CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da acil önlem alınması gerektiğini belirtti.

Çayı kim toplayacak?

Resmi twitter hesabından paylaşımlarda bulunan Milletvekili Sarıbal, "Çay hasadı geldi. Kaos bitmedi. Çay hasadı için gelebilirsiniz açıklamasını yapan valiler kendi açıklamalarını dahi boşa düşürüyor. Mevsimlik işçi gelemiyor, üretici gelemiyor. Çayı kim toplayacak? Amacınız çayın toplanmaması mı?" dedi.

Çay sezonunu kaybetmemek ve üreticiyi mağdur etmemek için acilen önlemler alınması gerektiğini belirten Sarıbal, Koronavirüs nedeniyle uygulanan seyahat yasakları nedeniyle çok sayıda bahçe sahibi ve mevsimlik tarım işçilerinin bölgeye gelemediklerini hatırlatarak, "Çay üreticileri, mevsimlik tarım işçileri ve çay toplama işinde önemli bir unsur olan yarayıcıların bölge iller içerisinde, gerekli hijyen güvenliği sağlanarak, geçişlerine izin verilmelidir. Başka illerden hasada gelemeyen üreticilere test yapılarak çay hasadına gelmelerine izin verilmeli ya da zararları karşılanmalıdır. Bütün işçilerin sağlık taramaları yapılmalı ve kişisel koruyucu donanımları sağlanmalı. Koronavirüse karşı işçiler savunmasız bırakılmamalı." dedi.

Kota, kontenjan ve randevu sistemi kaldırılmalı

Sarıbal önerilerini şöyle sıraladı;

- Çay taban fiyatı derhal açıklanmalı. Bu fiyat bu yıl koronavirüs nedeniyle yaşanan kalite düşüklüğü, verim düşüklüğü dikkate alınarak belirlenmeli. Yaş çay primi de uygun bir seviyeye çıkarılmalı.

- Kota, kontenjan ve randevu sistemi kaldırılarak üreticiye alım garantisi verilmelidir, özel sektörün fiyatı kırması engellenmelidir.

- Hızlı alımların yapılması için bir alım noktalarındaki eksper sayısı arttırılmalı ve kalabalığın birikmesi engellenmeli.