RTEÜ Ulusal Çay Gen Havuzu açıldı

TAKİP ET

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Ulusal Çay Gen Havuzu açılış programı gerçekleştirildi.

Programda açılış konuşması yapan RTEÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, çayın Doğu Karadeniz Bölgesi’nin ve özellikle de Rize’nin olmazsa olmazı ve en önemli ticari ürünü olduğunu ifade ederek sözlerine başladı.

Ulusal Çay Gen Havuzu’nun oluşturulması ile ilgili bilgi veren Rektör Karaman, “Çay Bitkisi Gen Havuzunun Oluşturulması ve Ticari Çay Çeşit Adaylarının Belirlenmesi Projesi 01 Mart 2019 tarihinde başladı. Proje süresi 48 ay, bütçesi de yaklaşık olarak 5 milyondur. Proje çerçevesinde oluşturulmuş olan ekipler, ülkemizde çay tarımı yapılan Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerindeki 31 ilçede yer alan çay plantasyonlarının tamamını taradı. Bunun sonucunda da 2034 farklı genotip tespit edilerek koruma altına alındı. Gen havuzuna ÇAYKUR Genel Müdürlüğünün önceden beri elinde olan yerli ve yabancı çeşitler de eklenerek genotip sayısı 2054’e çıkarılmıştır. Bu genotiplerin tamamı Üniversitemiz Ulusal Çay Gen Havuzuna dikilmiş ve Çay Araştırma Serasında da koruma altına alınmıştır. Ulusal gen havuzundaki her bir genotipin nereden alındığı bellidir. Çalışma kapsamında iki farklı gen havuzu oluşturulmuştur. Bunların birisi ÇAYKUR’un Hayrat’taki bahçesindedir. Diğeri de Üniversitemizin Ziraat Fakültesi bahçesindedir. Bu çalışma ülkemizdeki tüm çay plantasyonlarının tarandığı ilk ve tek çalışma olmaktadır.” diye konuştu.

Programa, Rize Valisi Kemal Çeber, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Rize Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Patlak, RTEÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Rize Baro Başkanı Av. Ümit Peçe, Rize İl Emniyet Müdürü Nurettin Gökduman, ÇAYKUR Genel Müdür Yardımcıları Zeki Karaoğlu, Erdinç Hatinoğlu, Üniversite yöneticileri, akademik ve idari personel katıldı.