RTEÜ Mersin Balığını gelecek nesillere aktarmaya çalışıyor

TAKİP ET

250 milyon yıllık geçmişi olan, nesli tükenme tehlikesi altındaki Mersin balığı, RTEÜ Su Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde korunmaya ve gelecek nesillere aktarılmaya çalışılıyor.

Karadenizin doğal balık türlerinden olan ve görünen 6 türünden 3'ünün neslinin tükendiği Mersin balığının geri kalan türlerin yaşatılması için RTEÜ Su Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde üretim sürdürülüyor.

RTEÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. İlker Zeki Kurtoğlu, yaklaşık 12 yıl önce nesli tükenme tehlikesi altındaki türler arasına giren Mersin balığının üretimi için Almanya'dan getirdikleri döllenmiş yumurtalarla çalışmalara başladı.

Mersin balığının üretiminin yapılarak su ürünleri yetiştiriciliğine kazandırılmasını sağlamak istediklerini belirten Kurtoğlu, “Biz Mersin balıklarının üretim çalışmalarına 2011 yılında başladık. Almanya'dan getirdiğimiz döllenmiş yumurtalarla uygulamamıza başladık. Bugüne kadar 11 artı yaşında balıklarımız var. Sibirya Mersin balığı ve Karaca Mersin balığı olmak üzere iki türden olgunlaşan erkek ve dişi balıklarımızdan önce erkeklerden sperm alıyoruz, dişi balıklarımızdan yumurta alıyoruz. Dölleme faaliyetlerimizi gerçekleştiriyoruz. İlk yumurtamızı geçen yıl almıştık. Geçen yıl elde ettiğimiz yavrularımız yaklaşık 500 grama kadar ulaştılar. Bu yıl ilkbaharda başladığımız üretim dönemine yine başarıyla başlamış bulunuyoruz." dedi.

2 bin 500 dolardan alıcı buluyor

Yavruların bir kızmının çıktığını ve diğer türlerden yavru alma çalışmalarına devam ettiklerini belirten Kurtoğlu, "Amacımız burada üretim yaparak bölgemizdeki su ürünleri yetiştiriciliği sektörümüze ekonomik değeri yüksek bir türün kazandırılmasını sağlamaktır. Mersin balıkları öncelikle eti çok kıymetli bir balık. Havyarı bugün itibarıyla dünya piyasasında yaklaşık 2 bin 500 dolar gibi fiyatlarla alıcı bulabiliyor. Bunun yanında derisi tekstil sanayiinde oldukça başarılı kullanılıyor. Bunun yanında hava kesesi de tutkal sanayiinde kullanılabiliyor. Bir başka ifadeyle balığın etinden, sütünden, yününden yararlanabiliyor. Ekonomik değeri yüksek ama soğuk su balığı olduğu için bölgemizdeki alabalık yetiştiriciliği sektöründe de kolaylıkla yetiştirilebilecek. Özel sektörle beraber ilave olarak yetiştirilebilecek bir tür. Gökkuşağı alabalığı ile rekabet edebilecek bir tür mü onu ilerleyen zamanda göreceğiz. Ekonomik değeri yüksek olduğundan kıymetli bir türdür.” diye konuştu.