RTEÜ'de Batı Trakya Müslümanları ve Sorunları Paneli

TAKİP ET

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) tarafından düzenlenen 'Dünden Bugüne Batı Trakya Müslümanları ve Sorunları' konulu panele konuşmacı olarak İskeçe Müftüsü Ahmet Mete ve İskeçe Müftü Yardımcısı Ahmet Hraloğlu katıldı.

RTEÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nebi Gümüş’ün moderatörlüğünde İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panelde ilk olarak İskeçe Müftü Yardımcısı Ahmet Hraloğlu konuşma yaptı.

Hraloğlu, Batı Trakya’nın tarihi süreci ve Müslüman Türk azınlığın Batı Trakya’daki konumunu anlattı.

Batı Trakya’nın stratejik konumu ve verimli topraklarından dolayı yüzyıllar boyunca birçok kavime ev sahipliği yaptığını ifade eden Hraloğlu, “En fazla savaşların yapıldığı ve bugüne kadar en fazla el değiştiren Batı Trakya’da 150 bin Müslüman Türk azınlık yaşamaktadır.” dedi.

Tarihi süreç içerisinde Türklerin azınlık konumuna düşerek Batı Trakya’da birçok sıkıntı çektiğinin altını çizen Hraloğlu, sözleşme ve anlaşmalardan kaynaklanan haklarının geri verilmesini istediğini söyledi ve konuşmasını tamamladı.

İskeçe Müftüsü Ahmet Mete ise konuşmasında, Batı Trakya’da müftülük kurumu, Türklerin Batı Trakya’da yaşadıkları kimlik sorunu, eğitim sorunu ve mütekabiliyet esasına göre azınlık Türklere verilmesi gereken haklardan bahsetti.

Mete, 12 yıldır Batı Trakya’da hizmet verdiklerini belirterek, “Biz haklarımızın verilmesi için çaba gösteriyoruz ancak mütekabiliyet esasına göre sahip olduğumuz haklarımızı Yunanistan bize vermiyor. Bugün Türkiye’de Rum vakıfları, hastaneleri, okulları var ancak Yunanistan bizim bu haklarımızı kullanmamıza izin vermiyor.” dedi.

Batı Trakya'da sorunların çok olduğuna ancak başlıca sorunun "kimlik sorunu" olduğuna dikkat çeken Mete, “Batı Trakya'da bizler Türk olarak kabul edilmiyoruz. Bizlere yıllardır böl, parçala, yut politikaları ile önce dilimizi sonra da dinimizi kaybettirmeye çalışıyorlar.” diye konuştu.

Mete, eğitimin bir toplumu ayakta tutan omurga olduğunu ifade ederek, “Azınlık çocuklarını Yunan okullarına göndermek üzerine kurgulanan bir politika sürdürülüyor. Öğrencilere Yunan dili üzerinden Türkçe öğretiliyor. Türkiye’den eğitimcilerin gelip ders vermesi gerekirken Yunanistan buna müsaade etmiyor ve verilen eğitim yetersiz, seviyesiz hale geliyor.” dedi.

Türkün sıkıntısının her yerde büyük olduğunu belirten Mete, “Ancak ne olursa olsun Türk olmanın ve Osmanlı’nın onuru bize yeter de artar.” diyerek konuşmasını tamamladı.

Programa, İdare Mahkemesi Başkanı Ali Hamza Şahin, İyidere Belediye Başkanı Ahmet Mete, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Bilgin ile Prof. Dr. Ahmet İshak Demir, İl Müftüsü İsmail Yalçın, dekanlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.