RTEÜ, Çay Kanunu çalışmasına başlıyor

TAKİP ET

RTEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Bilgin, Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli'nin RTEÜ'ye çay kanunu çalışması konusunda talimat verdiğini söyledi.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Bilgin, TV53'te Turgay Ayhan ile "Bir Başka Konu" programına konuk oldu. RTEÜ Çay İhtisaslaşma Kurulu'nun çay ile ilgili yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler veren Rektör Yardımcısı Bilgin çay kanunu, çay turizmi, insan sağlığında çayın kullanılması konusunda yapılan çalışmaları anlattı.

Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli'nin son Rize ziyaretinde çay kanununun gündeme geldiğini belirten Rektör Yardımcısı Bilgin, “Bu ziyaret çay kanunun çıkmasını ateşlemiştir. Biz Çaykur ve Rize Ticaret Borsası ile birlikte sendikalarımızın da dâhil olduğu, üniversitemiz merkezinde komisyon oluşturmayı düşünüyoruz. Dünyadaki tüm çay kanunlarını inceleyerek önümüzdeki yüzyıla hitap edebilecek bir çay kanunu oluşturmamız lazım. En son çay kanunu 1984 te çıktı. Artık o kanunla sektör gitmiyor. Biran önce yeni çay kanunu çıkması gerekiyor. Hem özel sektörü koruyacak, geliştirecek, Çaykurumuzu ve en önemlisi müstahsilimizi koruyacak, çayını değerlendirecek bir çay kanunu yapmamız gerekiyor. Bunu da bütün paydaşların ortak görüşü ile yaparsak anlamlı olur. Üç yıl sonra bu olmadı, hadi değişelim diyeceğimiz bir kanun olmamalıdır. Evrensel bir kanun olması lazım. Bir çatı kanun olması lazım. Biz bu çatıyı iyi oluşturmamız gerekiyor. Bu konuda değişik üniversitelerden de hukuki destek alacağız. Herkesin memnun olacağı bir kanunumuz olacak” dedi.

Çay-Köy Projesi

Ardeşen Kaymakamlığı ve Çayeli kaymakamlığı ile ortaklaşa bir çay turizmi çalışmaları olduğunu kaydeden Bilgin, “Bunu biz çok önemsiyoruz. Rize Ticaret Borsası’nın çay çarşısı projesi önemlidir. Rize merkeze gelen bir insanın çayla ilgili gezip görebileceği bir yer yoktu. Çaykur’un önünde açılan bir stant bu açığı biraz kapattı. Bu tür stantların çoğaltılması gerekiyor. Çay çarşısı da çok önemli ama bizim isteğimiz Çay-köy projesinde bir grup, bir tur geldiği zaman orada inip çayını içebileceği, çayını toplayabileceği, kendi çayını üretebileceği, özel paketinde paketleyip alıp gideceği alanlar oluşturmamız gerekiyor. Gelen turistin bölgede kalmasını, çaya dokunmasını istiyoruz. Bunların karşılığında ilimize büyük bir turizm girdisi olur. Dünyanın çeşitli yerlerinde bu var. Biz çay turizminden bu güne kadar yararlanamadık” dedi.

Çaydan yanık kremi ve göz damlası

Çayın insan sağlığına büyük faydaları olduğunu kaydeden Bilgin, “Çayımızın sağlık konusunda bir takım olumlu etkilerinin var olduğu biliniyor. Mesela çaydan yanık kremi oluşturduk. Beyaz çaydan yapılıyor. Türkiye’de bu şu anda piyasada yok. Bunu bizim bir hocamız geliştirdi. Şu anda patente gönderdik. Akabinde bunu ticarileştirmek için bir yatırımcıyı buraya davet edip ilimize katma değer katacağız. Bunun patentini karşı tarafa verip bu bölgede bir üretim tesisi kurulmasını istiyoruz. Bunun denemelerini hocamız yaptı. Klinik denemeleri çok başarılı sonuçlar verdi. Bunun bölgeye büyük katkısı olacağını düşünüyorum. Bir de göz damlası projemiz var. Eskiden gözümüz ağrıdı mı çay suyu damlatırdık, ağrı geçerdi. Avrupa’da çok ciddi obezite sorunu var. Bizim çayımızı obeziteye karşı kullanmak istiyoruz. Biz bilimsel veriler ışığında bunları patentleyerek, sonuçlarını paylaşarak çayımızı ticari metaya çevirebiliriz. Yeni bir sektör oluşturmamız lazım. Sağlık sektöründe de çayımızı kullanabilmemiz lazım. Bizim bakışımız bir liralık kazanç, bölgemiz için bin liralık kazançtır.” dedi.