Rizeli öğrencilerden insansız denizaltı robotu Kaşif

TAKİP ET

Rize Hasan Kemal Yardımcı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından yapılan yaptıkları Kaşif isimli insansız denizaltı robotu ile '2019 Teknofest İstanbul' yarışmasına katılacaklar.

Rize Hasan Kemal Yardımcı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, yaptıkları denizaltı robotu ile İnsansız Sualtı Sistemleri Temel Kategorisinde başvuru yaptıkları "2019 TEKNOFEST İSTANBUL" yarışmasının üç aşamasını geçerek Türkiye'den katılan takımlar arasında dördüncü sırada yer aldılar.

Yarışmada ''Uzman Kaşifler'' Takımı olarak katılan okulda proje, Makine Teknolojisi Öğretmeni Aydın Kuş'un Danışmanlığında, Gemi Yapımı Alanı öğrencileri; Ahmet Yiğit Cihan, Şevki Can Sadıkoğlu, Taha Yasin Peçe, Koray Tarakçı, Haluk Kalender ve Denizcilik Alanı öğrencisi Sadri Can Türüt tarafından okulun atölye ve laboratuvarlarında yapıldı. Denizcilik Alanı Şefi Yavuz Turna tarafından ise malzeme tedariği sağlandı.

İstanbul 2019 TEKNOFEST yarışmasına davet edilecek olan robotta; su içinde ikisi yatay hareketi sağlayan, ikisi ise dikey hareketi sağlayan 4 Adet ROV Motor bulunuyor. 2 adet su balast tankları ile su çekerek dengesini sağlayan denizaltı robotu palet tekerleri ile su altında ileri geri hareket edebiliyor. Ayrıca önüne takılan kameralar ile objeleri, su altındaki hareketleri ve robot kolun yaptığı işleri su üstündeki panelden gözlemlenebiliyor.

Rize İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar Koçak, Şube Müdürü Zafer Haşimoğlu ile birlikte Teknofest'in son aşamasına katılmak için deneme çalışmaları yapan Uzman Kaşifler takımını çalışma yaptıkları Rize Kapalı Yüzme Havuzunda ziyaret etti.

Koçak, tüm donanımı ile yarışmanın üçüncü aşamasında yüz puan üzerinden 89 puan alan denizaltı robotu KÂŞİF'in son aşamayı da geçip final yarışmasına davet edileceğine inandığını belirterek ekibe başarılar diledi.