Rizeli Kadınlar mısır kabuğundan mobilya ürettiler

TAKİP ET

Rize'de Türk Kadınlar Konseyi Derneği ile İŞKUR tarafından mısır kabuklarından mobilya yapımı için kurs açıldı. Eğitimlerini tamamlayan 15 bayan kursiyer sertifikalarını aldı.

Rize'de Türk Kadınlar Konseyi Derneği, İŞKUR işbirliğiyle mısır kabuklarından mobilya yapımı için kurs açtı. Kursa katılan 15 bayan mısır kabuklarından masa, sandalye, sehpa ve koltuk yaptı.

Türk Kadınlar Konseyi Başkanı Ümit Kabil yaptığı açıklamada, ”Şimdiye kadar hangi halk eğitim kursuna giderseniz gidin ucuz olsa bir malzeme maliyeti var. Bunda ise malzeme maliyeti sıfır. Elimizdeki malzemelerle birinci sınıf lüks kategorisinde mobilyalar çıkartıyoruz. Tamamen ölmüş bir sanatı tekrar hep beraber kadınlarla ve tamamen yüzde yüz Rize malzemesiyle canlandırdık. Tek amacımız köylere, mahallelere bunu yaymak” dedi.

Evlerde çok rahatlıkla kullanılabilecek mobilyalar ortaya çıkardıklarını ifade eden El Sanatları Ustası Çiğdem Turan, ”Bizim zor oldu. Mesela bazı arkadaşlar ince yaptı, bazı arkadaşlar kalın, yaptı bazı arkadaşlar örme işlemini yapamadı ama hiç bırakmadılar çok gayret ettiler, çok gayret gösterdiler.” dedi.

Ürettikleri mobilyalar için şimdiden sipariş almaya başladıklarını belirten Kursiyerlerden Süheyla Nurik, ”Elimizde sadece yapılan eski ürünler vardı. Bunlara bakarak ürünlerimizi çıkartmaya çalıştık. Hocamız da yardımcı oldu. Çünkü bunu bilen hayatta hiçbir hoca olmadığı için sökerek yaparak tekrardan deneyerek yollarını bulduk ve yaptık." dedi.

Kursiyerlerden Melike Mamati ise, ”İpi ördük ondan sonra kasnakları yaptırıp kasnakların üzerinde örgü yapmaya başladık ve güzel işler çıkardık. Kursun bana çok artısı oldu ben sadece kurs olarak kalmasını istemiyorum bunu bir mesleğe dönüştürmek istiyorum.” şeklinde konuştu.

Unutulmuş bir mesleği yeniden hayata döndüren 15 bayan kursiyer belgelerini düzenlenen törenle aldı.