Rizeli genç, çaya yeni bir soluk getirdi

TAKİP ET

Rize'de 27 yaşındaki genç girişimci Yusuf Pirim, "Yeni Nesil Çay Evi" sloganıyla çay barı açtı.

2019 yılında düzenlenen "Tea Masters Cup" yarışmasında "Çay Demleme ve Sunum Şampiyonu" olan 27 yaşındaki Yusuf Pirim, yıllardır hem yurt içinde hem yurt dışında çay sektörüyle ilgili edinimlerini Rize'nin Çamlıhemşin İlçesine bağlı Çinçiva Köyünde açtığı "Hot and Cold Tea Bar" isimli çay barıyla müşterilerine deneyimliyor.

Çinçiva Köyünde "Yeni Nesil Çay Evi" sloganıyla açtığı çay barında sıcak çay çeşitlerinin yanında meyveli ve çiçek türlerinden oluşan soğuk çay çeşitleri de hazırlayan Yusuf Pirim, farklı sunumlarla adeta bir çay seremonisi gerçekleştiriyor.

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Yetiştiriciliği Uzmanı olan Pirim, 2022 yılı içerisinde Türk Çayına yeni bir anlayış getirmeyi hedeflediğini söyledi.



"Türk çayına yeni bir anlayış getirmeyi hedefliyorum"

Rize’nin Çayın başkenti olduğunu herkesin bildiğini söyleyen Pirim, "Fakat turistler geldiklerinde sadece kafelerde çay içme imkanını bulabiliyor ve bu da klasik Türk çayı oluyor. Yıllardır çay sektöründe bulunan biri olarak çeşitli çay firmalarına danışmanlık verdim. Genelde bu çay firmaları Uzakdoğu konseptli firmalar oldu. Çeşitli harman reçeteleri, soğuk çay reçeteleri ve çaylı tatlı reçeteleri oluşturduk. Bu bilgi ve birikiminin sayesinde memletime geri döndüm. Asıl hedefim tamamen el yapımı olan çay türlerine yönelik çalışmak. Bu çalışmalara halen devam ediyorum ve 2022 yılı içerisinde Türk çayına yeni bir anlayış getirmeyi hedefliyorum." dedi.



Çay sadece bir içecek değil, bir kültür

Rize'ye gelen turistler için "Yeni Nesil Çay Evi" adında bir girişimde bulunmak istediğini ve bu amaçla "Hot and Cold Tea Bar" projesini hayata geçirdiğini söyleyen Pirim, "Artık gelen turistlerimiz çayı sadece sıcak içecek olarak değil, soğuk olarak da deneyimleyebilecekler. 6 çeşitle başladık. Bunlar meyveli ve çiçeksi olarak değişiklikler gösteriyor. 12 saat boyunca soğuk demleme yapılarak daha keyifli ve acı olmayan bir tada sahip oluyor. Birbirinden lezzetli tipler var. Soğuk çay dışında farklı meyve ve granüllerle harmanlanmış sıcak çaylar hazırladım. Mesela portakallı kakaolu siyah çay, kavunlu beyaz çay gibi çeşitler çayı daha eğlenceli hale getiriyor. Hot and Cold Tea Bar projesinde sadece kulübeden çay içmiyorlar yeni bir deneyim yaşıyorlar. Bazı turlarla birlikte Çay kokteylleri etkinliği yapıyoruz. Bölgemizde olan yerel bitkilerle harmanlıyor ve hikayelerini anlatıyoruz. Böylelikle gelen misafirlerimiz çayı sadece içecek olarak değil bir kültür olarak görmeye başlıyorlar. " şeklinde konuştu.



Çay sadece tarladan toplamak ve işlemek değil

Çay Demleme ve Sunum Şampiyonu olduğu Tea Masters Cup yarışmasında gösterdiği performansın sadece çay demlemek olmadığını ve çaya daha güzel bir seremoni olarak bakmayı tercih ettiğini söyleyen Pirim, "Yarışmada performansımın adı 'Gönülden Gönüle Hicaz Türk Çay Seremonisi'ydi. Benim için çay sadece tarladan toplamak ve işlemek değil. Onunla beraber gelen demlik, çay bardağı, çay tabağı kısacası çayın bütün ekipmanlarının önemi ve hikayesidir. Umuyorum ki bu deneyimi herkes tadabilir. Çay barı Take-away (Al-götür) sistemiyle çalışıyor. Yani sonsuz yeşilliğe doğru yola çıkarken bu eğlenceli çayları yanlarına alabilecekler. Çaylarımızın her kesime hitap ettiğini söyleyebilirim. Kafeinli ve kafeinsiz olarak hazırlanan bu çayları her yaş grubu rahatlıkla tadabilecekler." ifadelerini kullandı.