Rizeli arıcı, kantaron çiçeğinden yağ ve krem elde ediyor

TAKİP ET

Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde yaşayan Süleyman Soysal, birçok hastalığın tedavisinde kullanılan sarı kantaron çiçeğinden yağ ve krem elde ediyor.

Çamlıhemşin İlçesine bağlı Ayder Yaylası ve Ceymakcur Yaylasında arıcılık yaparak bir yandan da doğal bitkiler üzerine araştırmalar gerçekleştiren Süleyman Soysal, birçok hastalığın tedavisinde kullanılan sarı kantaron çiçeğinden sıkma olarak kantaron yağı ve kantaron keremi elde etti.

Bitki florasının çok zengin olmasına rağmen Ceymakcur Yaylasında bal üretiminin zor olduğunu belirten Soysal, ilk defa bu yaylada kendi geliştirdiği teknikler ve araştırmalar sayesinde bal üretmeyi başardığını ifade ediyor.

Yayladaki çok çeşitli bitkiler üzerine araştırmalar da yaptığını belirtan Soysal, "Yaylanın dünyaca bilinen şifalı bitkiler bakımından çok zengin olduğunu fark ettim. Buradan yola çıkarak birkaç yıldır şifalı bitkileri araştırmaya ve bu bitkilerden insanlığın nasıl faydalanabileceğini düşünmeye başladım. İlk defa yaylada bol miktarda bulunan sarı kantaron bitkisini tanımlayarak kantaron yağı elde ettim. Daha sonra arılardan elde ettiğim bal mumuyla kantaronu karıştırarak doğal içinde kimyasal madde barındırmayan krem ürettim. Yaylada bulunan kekik, papatya ve kantaron çiçeklerini kurutarak bitki çayları elde etmekteyim. Yaylamızı ziyaret eden misafirlere bu ürünleri ikram etmekteyim." dedi.

Yaylada yetişen şifalı bitkilerle ilgili araştırmalarına devam ettiğini belirten Soysal, yayla florasını tanımlamak adına tüm çiçekleri fotoğrafladığını ve bu sayede büyük bir bitki fotoğraf arşivine sahibi olduğunu da sözlerine ekledi.