Rize'ye Cumhuriyet tarihi kadar yatırım son 16 yılda yapıldı

TAKİP ET

Rize İl Genel Meclisi Başkanı İbrahim Türüt, il genel meclisinde çok uyumlu bir çalışma içinde olduklarını belirterek, cumhuriyet tarihinde yapılan yatırım miktarı kadarının aynısının Rize'de son 15-16 yılda yapıldığını söyledi.

Rize İl Genel Meclisi Başkanı İbrahim Türüt, Rize’nin Online Kanalı Tv53’de Gazeteci Mustafa Bayrak’ın Gündem Rize programına katılarak, Rize Özel İdaresi ve İl Genel Meclisinin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Rize olarak hiçbir il genel meclisine nasip olmayacak bir yapıya sahip olduklarını söyleyen Türüt, “30 il genel meclisi üyemizin 25’i AK Parti’ye aittir. 2 MHP, 2 CHP ve 1 İYİ Parti üyemiz var. Göreve geldiğimiz yaklaşık 2 ,5 yıllık süre içinde Rize ekseninde fayda sağlayacak tüm konularda hem fikir oluyoruz. Aldığımız kararların tamamına yakını oy birliğiyle geçiyor. Aynı heyecana dahil olabilmeleri amacıyla tüm komisyonlarımıza muhalefet partisi üyelerimizi de kattık. Amacımız Rize’ye hizmet etmektir ve bu amaç içinde Rize’ye katma değer sağlayabilecek tüm arkadaşlarımız ekibin içinde yer alıyor.” dedi.

12 İLÇEDE EŞ ZAMANLI ÇALIŞMA

Özel İdarenin, 2005 yılında KÖYDES Projesine geçmesiyle birlikte ciddi yatırımlar almaya başladığını söyleyen Türüt, “Cumhuriyet tarihimiz boyunca köylere yapılan yatırımları topladığımızda son 15-16 yılda yapılan yatırımlara eş değer olduğunu görüyoruz. Bu anlamda KÖYDES, köylere yaptığımız yatırımlar için çok önemli bir proje oldu. Şu an ilimizde 12 ilçemizde eş zamanlı olarak tüm çalışmalarımızı yürütüyoruz.” dedi.

YAPTIĞIMIZ HİZMETLERİ GÖSTERMEKTE ZORLANIYORUZ

İl Genel Meclisi üyeleriyle birlikte sürekli sahada olduklarını ifade eden Türüt, “Göreve gelmeden önce tüm kurumlarımızdaki müdürlüklerimizde yaş ortalaması 55-56’lardaydı. Bu ortalamayı göreve geldikten sonra 39-40’lara çıkardık. Böylece enerjisi ve motivasyonu yüksek bir çalışma ortamı yaratmış olduk. Rize Özel İdaresi ve İl Genel Meclisi olarak sahada güzel işler yapıyorsak, bu ekiple beraber yapıyoruz. İl Genel Meclisi üyelerimizin tamamı sahada bulunuyor. Nokta atışı hizmetler yapabiliyorsak sebebi de budur. İlçe Özel İdarelerimizi kapatarak çift başlılığı ortadan kaldırdıktan sonra hizmetler noktasında ciddi bir verim almaya başladık. 444 30 53 numaralı müşteri hizmetlerimizden de tüm hemşehrilerimize daha yakın oldu. Son dönemde yaşanan pandemi ve afetler nedeniyle özellikle Rize gibi coğrafyası ve şartları zor, sahası çok geniş olan bir ilde, diğer illerle kıyasladığımızda yaptığımız hizmetleri göstermekte zorlanıyoruz.” dedi.

10 KAT DAHA FAZLA BİR ALANDA HİZMET YAPIYORUZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rizeli olmasının yatırım alma noktasında ciddi katkısının olduğunu ifade eden Türüt, “İlimizin yaklaşık 3 bin 900 kilometre karelik bir alanı var. Bu alanın 300 kilometre karesi 12 belediye ve 6 beldenin toplamını oluşturuyor. Rize Özel İdaresi ise bunun 10 katı fazla bir alanda hizmet yapmaya çalışıyor. Türkiye’nin en büyük yol ağına sahip illerden biriyiz. 7 bin kilometrelik bir yol ağımız var. Özellikle bu kadar uzun bir yol ağında ve özel idarenin bütçeleriyle hizmet yapmak zor. Tabii ek bütçelerle ve hükümetimizden aldığımız ek yatırımlarla hizmetlerimizi yapmaya çalışıyoruz.” dedi.

2 BİN NOKTADA 250 MİLYON LİRALIK HASAR

Rize’de yaşanan afetler nedeniyle ciddi zorluklar yaşadıklarını belirten Türüt, “Bu yıl yaşanan afet sonrasında açıkçası bir önceki yaşanan afeti arar olduk. Bu son afette sadece kendi kurumumuz nezdinde 2 bin noktada yaklaşık 250 Milyon liralık bir hasar tespiti yaptık. Bu da yaklaşık 2 bine yakın duvar, menfez, kanal çalışması demektir. Bu afet döneminde 600’a yakın makine ve 2 bine yakın personel çalıştı. 24 saate yakın bir zaman içinde bu afette kapanan ana yollarımızı açtık. 3 gün içinde de tüm köy yollarımızı iyileştirerek afet olan ilçelerimizde ve köylerimizde yatırımlarımızı sürdürdük. Bugüne kadar bu anlamda 150 Milyon liraya yakın bir bütçe harcamış olduk. İnşallah bundan sonra da afet önleyici çalışmaları daha da artırarak çalışmalarımıza devam edeceğiz.” dedi.

90 MİLYON BÜTÇE 400 MİLYONA ÇIKTI

Diğer illerde bulunan özel idarelerle kıyaslandığında Rize’nin çok iyi bir konumda olduğunu söyleyen Türüt, “Özellikle idaremiz yol, su ve duvarlar konusunda çok tecrübeli. Pandemi döneminde biraz duraksama yaşasak da her sene bütçesinin 3-4 katı daha fazla yatırım yapan bir özel idare haline geldik. Mesela önceki yıl 85 Milyon bütçemiz vardı ama yılı 250 Milyon Lira bütçeyle kapattık. Bu yıl 90 Milyon diye oluşturduğumuz bütçeyi tahminen 400 Milyon Lira ile kapatacağız. Bunun da başlıca mimarı tabii Sayın Cumhurbaşkanımızdır. Ayrıca milletvekillerimiz, bakanlarımız ve il başkanımızla tek bir ipe asıldığımızda güzel projeler üreterek kaynaklar oluşturabiliyoruz. 10 yıl önce 700 personelimiz varken şimdi 400 personelimiz var ve bizler tüm işlerimizi bu arkadaşlarla aynı verimi alarak gerçekleştiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

YÖRESEL MİMARİYLE RUHSAT ALMAYA HAZIR 7 TİP EV PROJESİ

Köylerde vatandaşlar için 7 tip yöresel mimari projelerini hayata geçirdiklerini anlatan Türüt, “Her ilçemizden köyümüzden yöresel mimariye uygun evleri örnek alıp harmanlayarak bu 7 tip projeyi oluşturduk. Burada amacımız kaçak yapılaşmayı önlemek ve doğru yerde, afet riskinden uzak, zemini sağlam olan ruhsatlı evlere yönlendirmektir. Vatandaşlarımızın mimarlık maliyetlerini ortadan kaldırarak ruhsat alır halde bu evlerin projesini sunuyoruz. Vatandaşımız hiçbir mimari veya mühendislik ücret ödemeden beğendiği projeyi bizden talep edebilir. Zemin etüdü ücretini de almayacağız. Yeter ki vatandaşlarımız doğru yerde ve ruhsatlı ev sahibi olabilsin ve gelecek kuşaklarına bir sıkıntı bırakmamış olsun.” dedi.

YEŞİL YOL PROJESİNE YENİDEN BAŞLIYOR

Davalık olan tartışmalı Yeşil Yol projesiyle ilgili de açıklama yapan Türüt, “Esasında Yeşil Yol projesinin yüzde 95’i mevcut yollar kullanılarak yapıldı. Sadece ilimizde 10-15 kilometrelik, diğer bağlantı yollarıyla aradaki mesafeyi kısaltmak amacıyla düşünülen bir hatla ilgili problem oldu ve yargıya taşındı. Mahkemenin de durdurma kararı oldu. Ama bu sene mahkeme kararı iptal etti ve şu an yeniden Yeşil Yol Projesine yatırım yapabilecek duruma geldik.” şeklinde konuştu.

TURİZM NOKTALARINDA İMAR PLANLAMASI

Türüt, yol betanlama çalışmalarının yanı sıra parapet duvar çalışmaları, yol kenarı bariyerleri ve virajlara yerleştirilen 180 derecelik ayna çalışmaları,köprü korkuluğu çalışmaları, turizm yollarıyla ilgili çalışmalarının devam ettiğini söyleyerek, Ayder Yaylası başta olmak üzere, İkizdere Petran, Melez, Anzer, Cimil ve Ovit Yaylalarında, İyidere’de Pileki Mağarası, Kalkandere’de Çağaran Şelalesi, Ardeşen’de Fırtına Vadisi, Pazar’da Hamidiye bölgesi, Güneysu’da Handüzü Yaylası ve Kıbledağı, Çayeli’nde Ağaran Şelalesi, Fındıklı’da Gürcü Düzü ve Çağlayan Vadisi gibi ve Hemşin ile Çamlıhemşin ilçelerinde turizm potansiyeli yüksek noktalarda imar planlaması yaptıklarını belirtti.

Türüt, bu planlamanın Turizm Master Planı çerçevesinde gerçekleştirildiğini ve tamamlanmasıyla turizmcilerin bölgelerde daha rahat yatırım söyledi.