Rize'ye 17 Milyon 500 Bin TL yardım gönderildi

TAKİP ET

Rize'de meydana gelen ve 6 vatandaşın hayatını kaybettiği, 2 vatandaşın ise kaybolduğu sel ve heyelan sonucu 17 Milyon 500 Bin Lira nakdi yardım gönderildi.

Rize'de 13 Temmuz tarihinde başlayıp 14 Temmuz günü akşam saatlerinde şiddetini artıran yağışlar sonucu Merkeze bağlı Muradiye Beldesi ile Güneysu İlçesi ve Çayeli İlçesine bağlı Büyükköy  ve Madenli Beldelerinde sel ve heyelan meydana gelmiş, yaşanan afette 6 vatandaş hayatını kaybederken 2 vatandaş ise kaybolmuştu.

Yaşanan afet sonucu bölgede hasar tespit çalışmaları devam ederken yaraların sarılması amacıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca 1 Milyon, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 11 Milyon 500 Bin ve AFAD Başkanlığınca 5 Milyon TL olmak üzere toplam 17 Milyon 500 bin TL nakdi yardım gönderildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun da bölgedeki çalışmaları yakından takip ettiği afette sel sularına kapılarak kaybolan Halil Arıcı ile Batuhan İzzet Delihasan'ı da arama çalışmaları devam ediyor.

Bölgede AFAD, UMKE, JAK ve AKUT başta olmak üzere 2 bin 860 personel ve 705 araç görevlendirilirken arama çalışmaları 2 noktada 108’i dalgıç olmak üzere 328 personel ile devam ediyor. Ayrıca Sahil Güvenlik Komutanlığına ait 2 sahil güvenlik gemisi ve 2 kontrol botu, 39 gemi personeli, AFAD ve Jandarmaya ait 5 köpekli arama timi de arama çalışmalarına destek verirken bölgeye keşif amaçlı Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığına ait 2 adet helikopter ve JİKU da görevlendirildi.

Bu güne kadar yapılan hasar tespit çalışmalarında bin 198 bina ve 3 bin 98 bağımsız bölümde inceleme yapıldı. Yapılan incelemeler sonucu 47 ağır yıkık bina, 99 ağır yıkık bağımsız bölüm tespit edildi. Ayrıca AFAD tarafından yapılan Afet Etüt çalışmaları sonucu 4’ü yıkık-ağır hasarlı olmak üzere 79 konutun nakledilmesi, 71 konut için afet önleyici istinat duvarı yapılması, 24 konutun ise kontrol etütleri programına alınması kararlaştırıldı.

Öte yandan İl Defterdarlığı tarafından Muradiye, Güneysu, Madenli ve Büyükköy belediyelerinde zarar tespit çalışmalarına devam ediirken ayrıca İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri de sahada çiftçiler ile yüz yüze görüşerek hasar tespit çalışmalarını sürdürüyor.