Rize'nin 46 yıllık muhtarı unutulmadı

TAKİP ET

Rize'de 19 Ekim Muhtarlar Günü nedeniyle düzenlenen törende 46 yıl süreyle muhtarlık görevini yürüten Rasim Mafratoğlu'na plaket verildi.

Rize Valisi Erdoğan Bektaş, 2015 yılından bu yana kutlanmakta olan 19 Ekim Muhtarlar Günü münasebetiyle, Rize Valiliğince organize edilen kutlama programı kapsamında, Rize Merkez İlçede görev yapan köy-mahalle muhtarları ve ilçelerden gelen muhtar temsilcileri ile bir araya geldi.  

Programın ilk bölümünde; Rize Muhtarlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Rize Muhtarlar Federasyonu Başkanı Mustafa Erbaş ile Rize Merkez Muhtarlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Kaya, Atatürk Anıtına çelenk sundular. Çelenk sunma töreninin ardından Rize Valisi Erdoğan Bektaş, muhtar temsilcilerini Makamında ağırladı.

Valilik Makamındaki ziyaretin ardından Vali Erdoğan Bektaş, tarafından muhtarlar onuruna bir yemek verildi. Yemekte, Rize Merkez Muhtarlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kaya ile Rize Muhtarlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Rize Muhtarlar Federasyonu Başkanı Erbaş, birer konuşma yaptı.

Muhtar temsilcilerinden sonra konuşma yapan Vali Bektaş, köy tüzel kişiliği ve mahalle yönetiminin başında bulunan ve seçimle iş başına gelen muhtarlığın tarihçesinin Osmanlı’ya dayandığını belirterek; “Muhtarlar, seçimle iş başına gelen ilk kademe idarecilerimiz. Köy ve mahallelerimizde, halkımızla sürekli iç içe olan, onların sorunlarını ve ihtiyaçlarını en iyi bilen muhtarlarımız. Bu yönüyle, muhtarlarımız saygıyı hak ediyor. Devletimizde bu doğrultuda 19 Ekim gününü muhtarlar günü olarak ilan etti ve sosyal haklar konusunda da birçok iyileştirme yaptı” dedi.  

Vatandaşların muhtar ve idarecilerden beklentilerinin eskiye oranla çok daha yüksek olduğunu belirten Vali Bektaş, “Rize’nin coğrafi şartlarını göz önüne getirdiğimizde, bu zor coğrafyada görev yapmanın zorluklarını hep birlikte yaşıyoruz. Artık vatandaşlarımızın devletten beklentileri, daha da yükseldi. Bu zor coğrafyada vatandaşlarımıza en iyi hizmeti sunmanın gayreti içerisindeyiz. Bunu muhtarlarımızla birlikte başarıyoruz” dedi ve tüm muhtarların 19 Ekim muhtarlar gününü kutlayarak görevlerinde başarılar diledi.

Programın son bölümünde, Çamlıhemşin İlçesi Ortaklar Köyünde 46 yıl süreyle muhtarlık görevini yürüten Rasim Mafratoğlu’na, Rize Valisi Erdoğan Bektaş tarafından bir plaket takdim edildi.

MUHTARLAR GÜNÜNÜ UNUTMADILAR

AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal 19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. 

Karal, açıklamasında toplumun mihenk taşlarından olan muhtarların bu özel gününü kutladığını ifade etti.

Devletin ve milletin en önemli temsilcilerinden olan muhtarların çok önemli bir görevi icra ettiklerini ifaden eden AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Muhtarlarımızın, şehirlerimizin gelişmesinde çok önemli bir role sahip olduklarını düşünüyorum. Gerek köylerde gerek mahallelerde vatandaşlarımızın sorunlarıyla bire bir ilgilenen, devletin bu sorunlara çözüm olarak sundukları imkanların oluşturulmasında büyük çaba sarf eden muhtarlarımız özverili şekilde çalışıyorlar. Şehirlerimizin alt ve üst yapı olmak üzere birçok alanda gelişmesinin ciddi katkıları olan muhtarlarımız, devlet-millet ilişkisinde önemli bir ayak oluyor. Devletin köy ve mahallelerde temsilcileri olarak gördüğümüz muhtarlarımız hükümetimiz döneminde önemli sosyal haklara sahipler. Ayrıca muhtarlarımızın maaşlarında ciddi düzenlemeler yapıldı. Aslında özverili çalışan, hayatını bölgelerine ve vatandaşlarına adayan muhtarlarımızın haklarında ne kadar iyileştirme yaparsak azdır. 19 Ekim Muhtarlar Günü, muhtarlarımızın karşılaştıkları sorunların ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerine yönelik çalışmaların yürütülmesi açısından çok önemlidir. Bu vesileyle başta Rize’de görev yapan muhtarlarımız olmak üzere ülkemizin her köy ve mahallelerinde görev yapan tüm muhtarlarımızın bu özel gününü en içten dileklerimle kutluyorum.”

BAŞKAN KASAP'TAN MUHTARLAR GÜNÜ MESAJI

Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, 19 Ekim Muhtarlar Günü nedeniyle bir kutlama mesajı yayımladı.

Vatandaşların oylarıyla seçilen muhtarların, Cumhuriyet tarihimiz boyunca köylerimizin ve mahallerimizin en önemli temsilcisi olduğuna vurgu yapan Başkan Kasap, şu ifadeleri kullandı: “19 Ekim 1829, ülkemizde ilk muhtarlık teşkilatının kurulduğu gündür ve 2015 yılından itibaren “Muhtarlar Günü” olarak ilan edilmiştir. Seçilerek göreve gelen muhtarlarımız, demokrasinin çekirdeği denilebilecek bir öze sahiplik yapmaktadırlar. Vatandaşlarımız ile devletimiz arasında bir köprü vazifesi görerek, kamu hizmetinin köylerimize ve mahallelerimize etkin bir şekilde ulaştırılmasında mühim bir görev üstlenen Rizeli muhtarlarımız başta olmak üzere tüm muhtarlarımızın 19 Ekim Muhtarlar Günü’nü kutluyor, bu anlamlı günün halkımıza ve görevlerini fedakârca yürüten tüm muhtarlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.”

MHP'DEN MUHTARLAR GÜNÜ MESAJI

MHP Rize İl Başkanı Serkan Birben mesajında, muhtarlık teşkilatının 19 Ekim 1829 yılında kurulduğunu ve bugün 188. Yıl dönümünün kutlandığını ifade ederek şunları söyledi; “Toplumumuzda çok önemli işlevi olan ve yerel yönetimin temel taşlarından biri olan muhtarlık makamı köklü bir geçmişe ve yönetim geleneğine sahip büyük bir teşkilattır. Türkiye genelinde 81 ilimizde mevcut 36 bini köy 17 bini mahalle olmak üzere 53 bin civarı muhtar olduğunu ifade eden Birben; her birinin muhtarlar gününü kutlar, Devlete ve Millete hizmet noktasında her daim destekçileri olduğumuzu ifade etmek isterim. Ülke genelinde aktif olan 53 bin civarı muhtardan sadece 600 kadarının kadın oluşu ise biraz düşündürücüdür. Gerek ülke yönetiminde, gerekse sivil toplum kuruluşlarında kadına verilen önemin arttırılması gerektiğini vurgulayan Birben; muhtarlardan yönetimlerinde mutlaka kadın aza veya üye bulundurmalarını istedi.

Ülkemizin içinde bulunduğu durumdan çıkışın Devlet ve Milletin el ele vererek atlatılacağını ifade eden Birben; bu konuda muhtarlara önemli görevler düşmektedir. Bulunduğu seçim bölgesinde (köy/mahalle) olup biteni iyi analiz edecek, yasadışı oluşumları, toplantıları, faaliyetleri gereken yerlere bildirmek toplumdaki ayrışmanın önüne geçecektir. Son dönemlerde ilimizde de yayılmaya başlayan ve ülke çapında dikkat çektiğimiz “Uyuşturucu Madde” satışı konusunda da dikkatli olunup Muhtar-Vatandaş-Kolluk kuvvetleri arasındaki bağı sağlayabilirsek bu sorunun çözümü noktasında da büyük bir yol almış oluruz. Seçim bölgelerindeki alt yapı ve yatırımlar konusunda muhtar-vatandaş-yerel yönetimler-siyasi partiler buluşmasını sağladığımızda ilimiz için gerekli olan yatırımların yapılması, takibi ve sonuçlandırılması konusunda doğru yatırımlara kavuşmuş olacağımız da bir gerçektir.

188.kuruluş yıldönümü kutlanan Muhtarlarımıza bir siyasi partinin temsilcileri olmadıklarını siyaset üstü bir teşkilat olduklarını hatırlatarak çalışmalarında başarılar diler MHP İl Başkanlığı olarak her sorunlarında koşulsuz olarak yanlarında olduğumuzu ifade etmek istiyorum”

ÇORUH EDAŞ'TAN MUHTARLAR GÜNÜ MESAJI

Çoruh Elektrik Dağıtım A.Ş. (ÇORUH EDAŞ) 19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Muhtarlar Günü vesilesiyle mesaj yayımlayan ÇORUH EDAŞ köy ve merkez mahalle muhtarlarının gününü tebrik ederek çalışmalarında başarılar diledi. Şirket yetkilileri tarafından yapılan açıklamada: “Çoruh EDAŞ olarak 19 Ekim Muhtarlar Günü’nüzü en içten dileklerimizle kutlar, halkımıza hizmette bize en büyük desteği ve katkıyı sağlayan siz değerli muhtarlarımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Çoruh EDAŞ olarak gücümüzü bu ülkeden ve halkımızdan alıyoruz. Bizim için müşterilerimize en iyi şekilde hizmet etmek ve bu hizmetin kalitesini hep daha iyiye ve yukarı taşıyacak şekilde çözüm üretmek, her zaman önceliğimiz. Muhtarlarımız, vatandaşlarımızın ihtiyaç ve taleplerini belirleyerek yapılacak olan Kamu Hizmetlerinin daha hızlı, etkin ve verimli bir şekilde yerine getirilmesi noktasında mühim bir görevi üstlenmektedirler. Bu anlamda sizlerle de düzenli olarak toplantılar düzenliyor; bölgemizin sorunlarını, önerilerini, beklenti ve taleplerini bizzat sizler vasıtasıyla dinleme ve çözüm üretme fırsatına sahip oluyoruz. Şehir merkezlerindeki müşterimizden en uzaktaki müşterimize kadar tüm tüketicilerimize 7 gün 24 saat, sürekli ve kesintisiz hizmet götürme amacıyla gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımızda sizlerin katkısı ve gösterdiği işbirliği bizler için çok kıymetli. bu anlamlı günün halkımıza ve görevlerini büyük bir özveriyle yerine getiren tüm muhtarlarımıza hayırlı olmasını diliyoruz.” ifadelerine yer verildi.