Rize Mandalinasının 9 çeşidi RTEÜ tarafından tescillendi

TAKİP ET

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Ziraat Fakültesi, 95 yıldır Rize'de yetiştirilen Satsuma mandalinasının (Rize Mandalinası) 9 çeşidini tescil ettirdi.

1924 yılında Uzakdoğu'dan getirilerek Rize'de dikimi yapılan, tadı ve kokusu ile kendisini diğer mandalina gruplarından ayıran ve ihracatta bir numara olan satsuma mandalinası üzerinde 2013 yılında RTEÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Keziban Yazıcı yürütücülüğünde başlatılan çalışmalar tamamlanarak 27 Mart 2023 tarihinde 9 yeni mandalina çeşidi tescil ettirildi.

Yeni çeşitler, Türkiye Meyve ve Çeşit Listesine, “RTEÜ Yıldızı, Rizem, Pazarın Yıldızı, Senem, İyiderem, Derepazarım, Kuzey Yıldızı, Erten (Ali Rıza) ve Derin (Zihni)" isimleri ile RTEÜ adına kaydedildi. Seleksiyon ıslah metodu ile geliştirilen yeni çeşitler; yüksek verim ve kalite kriterlerine sahip olup, üç tanesi geç, üç tanesi erken ve üç tanesi de orta mevsimde olgunlaşıyor.

Satsuma (Rize) mandalinasının Türkiye'nin en çok ihraç ettiği mandalina çeşidi olduğunu belirten Doç. Dr. Yazıcı: “Farklı dönemlerde olgunlaşan mandarin çeşitlerimiz ile Türkiye’de mandarin yetiştirme dönemi 4 ay uzatılabilecek. Yeni çeşitler sadece bölgemiz için değil Türkiye mandalina yetiştiriciliğine de büyük katkılar sağlayacaktır. Ayrıca fidan üreticilerimiz talepleri doğrultusunda yeni çeşitlerimizin ticarete konu olabilmesi için de çalışmalara başladık." dedi.