Rize'de Gezilmesi Gereken 11 Muhteşem Yer!

TAKİP ET

Rize'de gerçekten bir turistin gelip görmesi gereken tüm yerleri sizlerle paylaştık.Eğer Rize'ye ilk kez geliyorsanız paylaştığımız yerleri gezmeden dönmeyin.Yeşil ve mavinin cenneti olan Rize'de gezilmesi gereken tüm yerler burada!

Rize –  Yeşilin rengarenk her tonunu görebileceğiniz, tarihi ve yaylaları ile eşsiz mavi denizin dalgalarının sahil kıyısı’na vurduğu mavi ve yeşilin bütünleştiğini görebileceğiniz bir şehir. Rize şehrinde bulunan ve aşağıda bahsedeceğimiz yaylaların çoğunda kendinizi cennet semalarında hissedeceğinizden şüpheniz olmasın. Karadeniz bölgesinin yeşil ve mavi doğasıyla bilinen Rize’de gerçekten gitmeniz gereken yerleri aşağıda sizlerle paylaşarak keyifli bir seyahat geçirmeniz dileğiyle.

Rize'nin Tarihi Rize Kalesi 

Tarihi ile meşhur olan ve şehrin zirvelerinden birinde bulunan Rize kalesi şehrin merkezinden iki kilometrede yukarda şehrin güneybatısında kurulmuştur. Yukarı kale ve aşağı kale olarak bölümlendirilmiş kalenin aşağı bölümünde kalan surlar, denize sıfır olarak konumlanmıştır. Rize kalesin surları tarihte dikey olarak kalenin yukarıdaki kısmından başlayıp deniz seviyesine  kadar inmekteydi. Fakat günümüzde surlar yerleşim yoğunluğundan eski görselliğini koruyamasa da kalenin zirvesinden bakıldığında tarihi gözünüzde canlanmaktadır. Kalemizde efsane bir manzara olmaktan yani sıra kale içersinde yöresel yemekleri tadına bakılabilir, kahvaltı yapılabilir ve çayınızı muhteşem manzarada yudumlayabilirsiniz.

Adres : Kale Mahallesi, 53100 Merkez/Rize Merkez/Rize

Açılış ve Kapanış Saatleri : 08:00 Açılış Saati - Kapanış Saati : 23:30 

Not : Açılış ve kapanış saatleri yaz ve kış aylarında değişkenlik gösterebilir.

Botanik Ziraat Çay Bahçesi

Şehrin bir diğer zirvesinde bulunan ziraat cay bahçesi Rize kalesinin görme mesafesinde şehrin merkezinde bir buçuk kilometre yukarda bulunmaktadır. Şehrin gözde yerlerinden olan ziraat çay bahçesinde botanik bahçe olarak da bitkilerin ve mevcut Rize çayının adım adım nasıl üretildiği, yeşil çayın siyah hale gelişini A’dan Z’ye görme imkanına sahipsiniz. Mevcut tarihi ağaçları ve zirvedeki alanı ile oldukça rahat edebileceğiniz çayı tadını doyasıya alabileceğinizden emin olabilirsiniz. Rize’den ziraat cay bahçesine uğramadan dönersiniz çok şey kaçırmışsınız diyebiliriz.

Adres : Atmeydanı Mahallesi, Narenciye Sk. No:16, 53020 Merkez/Rize 

Açılış ve Kapanış Saatleri : 08:00 Açılış Saati - Kapanış Saati : 23:30 

Not : Açılış ve kapanış saatleri yaz ve kış aylarında değişkenlik gösterebilir.

Rize Dağmaran  

Essiz güzelliği ile Rize merkezi görebileceğiniz en çok yükseltiye ve en farklı acılara sahip merkezin en yüksek zirvesinde olduğunuzu hissedeceksiniz. Şehri tamamen ayaklarınızın altında kaldığı dağ başı dan aynı zamanda denizin mavisinin üç dört tonunu görebilmektesiniz. Merkezden ister kendi aracınızla ister dolmuş ile kolayca ulaşım sağlanabilmektedir. Yaklaşık olarak üç kilometre zirveye doğru tırmanılmaktır. Emin olabilirsiniz asla pişman olmayacağınız görmeseniz Rize seyahatinizde eksiklik olduğunu hissedebileceğiniz yerler arasında bulunmaktadır. Aynı zamanda dağ başı olarak adlandırılan zirvemizde birçok yöresel yemekleri tadabileceğiz mekânlar bulunmaktadır. Her hava koşullarında atmosferin farklı olduğu mis gibi havasında orda olduğunuzda memnun kalacaksınız.

Adres : Balsu Cad.Dağbaşı Mevkii Tepeüstü No:103, 53000 Merkez/Rize

Açılış ve Kapanış Saatleri : 08:00 Açılış Saati - Kapanış Saati : 23:00

Not : Açılış ve kapanış saatleri yaz ve kış aylarında değişkenlik gösterebilir.

Tarihi Rize Müzesi

Yine tarihle dolu geniş hazineye sahip olan Rize müzesi Rize meydanda yani Rize’nin tam merkezinde bulunmaktadır.Arkeolojik  eseri,  650 yakın sikkesi, etnograf eserleri, el yazmaları bulunmaktadır.Koleksiyonu oldukça zengin ve görülmeye değer.Mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Adres : Piriçelebi Mahallesi, Antika Sok. No:4, 53020 Rize Merkez/Rize

Açılış ve Kapanış Saatleri : 08:00 Açılış Saati - Kapanış Saati : 23:30 

Not : Açılış ve kapanış saatleri yaz ve kış aylarında değişkenlik gösterebilir.

Arapdüzü Piknik Alanı

Arapdüzü şehrin Güneysu ilçesinden yaklaşık olarak 12 km de yukarda 1100 rakıma ve yolları beton ermeye sahip ulaşım konusunda gönül rahatlığı ile aracınızla gidebilirsiniz. Doğa ile baş başa kalabileceğiniz bu harika yerde aynı zamanda 800 metre yürüyüş parkuru tahta asma köprü ve arapdüzü şelalesi mevcuttur. Yolun sol ve sağ kısmı olarak ikiye ayırdığımızda sol tarafta ailenizle oturma alanı ve piknik alanı bulunmaktadır. Bu alandan Karadenizci görebilir muazzam havasından faydalanabilirsiniz.

Bu alanda yeme içme ihtiyaçlarını ziyaretçiler dışarıdan getirirken, lavabo ve su ihtiyaçları karşılanabiliyor. Arap düzü alanında 25 adet kamelya bir adet kır evi iki adet mescide ayrıca bir adet Bosna kardeşlik çeşmesi bulunuyor. Sağ kışında ise şelale şehir terasları fotoğraf karenize ekleyebileceğiniz çok güzel manzaralar bulunmaktadır. Arap düzü doğa parkını kesme taş ve ahşap asma köprülerden oluşan yürüyüş parkurunu geçerek şelaleye ulaşabilir doğal güzelliği ile birlikte tamamen ahşaptan yapılan şehir teraslarından manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz.

Adres : P53390 Başköy Köyü/Güneysu/Rize

Açılış ve Kapanış Saatleri :  Piknik alanı oldugundan sürekli açıktır.

Rize Kıbledağı Cami

Rize’nin Güneysu ilçesinden  14 km de uzaklıkla 1130 rakımlı dua tepesi olarak da adlandırılan kıble dağ cami  dağın tam zirvesine inşa edilmiştir. Kıble dağı hacı hafız Yusuf yılmaz caminin yapımı 2 yılda tamamlandı. Tarihi bir geçmişi de olan cami ilk olarak 1800lü yıllarda Meşula Mehmet Efendi ve kuş Ahmet Efendi tarafından inşa ettirildi. 1960 yılında bu ahşap camide yangın çıkması nedeniyle Yusuf yılmaz hoca efendi tarafından yapı yeniden taştan yapıldı. Yapı uzun yıllar bir dua ve ibadet merkezi olarak kullanıldı. Bölgeye gelen insanların yaya olarak ulaştıkları camide konaklama imkânı da bulunmaktaydı. Günümüzde yeniden yapılan kıble dağ caminin şehrin birçok yerinden görülmesi yanı sıra etrafında yürüyüş parkuru ve çevresinde dinlenme alanı konukların çay içebileceği park alanı ve mesire yerleri inşa edilmiş olup bu muhteşem manzarayı kaçamamanızı öneririz.

Adres : Köyü/Güneysu/Rize

Ağaran Şelalesi

Rize ilinin Çayeli ilçesinde 12 kilometre uzaklığındadır. Kaynağı şairler deresidir. Akan sular kaya tabakalarıyla karşılaştıkları dik ve engebeli bölümlerde ya da uçurumlarda şelaleler oluştururlar. Suyun akış gücünün de simgesi olan her şelale, düşerken yarattığı görsel güzellikle etkisinde kalmamak mümkün değil. Ağaran şelalemizin ulaşım konusunda yolları temiz betonarme yapılmıştır. Önceki yıllarda konaklama ve yiyecek hususunda biraz zayıf olmasına rağmen şimdi ise yapılan yeni konaklama mekanlarıyla tamamen memnun kalacağınız tüm ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz bir yer haline gelmiştir. Doğanın ve temiz havanın şelale sesinde huzuru yakarabileceğiniz birkaç gün geçirmeniz dileğiyle.

Adres :  53260 Yeşilırmak Köyü/Çayeli/Rize

Fırtına Deresi

Rize’de yer alan akarsulardan birisi olup, Kaçkar dağları'nın Karadeniz'e bakan yamaçlarındaki derelerin birleşmesi ile oluşmuştur. Fırtına deresi,  bir çok yerleşkeden geçerek uzunluğu yaklaşık 71 km dır. Dere boyunu takip eden, araba yolu boyunca fırtına deresinde sizlere eşlik eder. Dere boyu kemer köprüler yöresel mekanlar konaklama imkanları ile dopdolu aynı zamanda dere raftinge elverişli ve eğlenceli oyun parkurları mevcut tarih kokan görseli dere sesinin  vermiş olduğu huzur ve mutluluk fırtına deresini emin olun ziyaret etmenize değecektir.

Rize'nin Tarihi Zil Kalesi

Zil kale, Rize Çamlıhemşin ilçesinin 12 km güneyinde, Fırtına Vadisindeki bir geçide hakim yüksek bir konumda bulunmaktadır.Sekiz burç ve bir gözetleme kulesinden orta surlar ile iç kaleden oluşan savunma durumundaki Zil deresine merdivenle inilen bir kale olup, kesin yapım tarihi bilinmemektedir. Trabzon İmparatorluğu zamanında yapılan Zil Kale, muhafız binası, şapel ve baş kule bölümleri yer alıyor. Kulenin dört katlı olduğu, duvarlardaki hatıl izleri ve kiriş deliklerinden anlaşılıyor. Pazar Kız Kulesi, Ciha Kalesi ve Çamlıhemşin Kale-i Bala ile bağlantılı haberleşmede de Zil Kale’nin orta noktada önemli bir misyona sahip olduğu  Osmanlı Devleti, bölgeyi fethettikten sonra kale askeri amaçlı olarak kullanılmış olduğu bilinmektedir. Halka acık gündüz ve gece ziyaretçi kabul etmekte. İçersinde tarihi ve kale tarihin de nelerin gerçekleştiği tüm detaylarıyla yer almak da  olup farklı mimari yapısıyla ilginizi çekecektir. Dışardan bakıldığında kale yol seviyesinde dağların arasında kalmaktadır fakat kalenin bir diğer özelliği zirveye çıkınca muhakkak sizde göreceksinizdir bir çok yere hakim stratejik bir bakış acısı bulunmaktadır.

Adres : Çamlıhemşin Merkez SO, 53790 Şenköy Köyü/Çamlıhemşin/Rize

Açılış ve Kapanış Saatleri : 08:00 Açılış Saati - Kapanış Saati : 23:30 

Not : Açılış ve kapanış saatleri yaz ve kış aylarında değişkenlik gösterebilir.

Pokut ve  Sal Yaylası

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan 2070 metre yükseklik de kurulmuş olan bir yayladır. Çamlıhemşin merkezden yaklaşık 22 km uzaklında olup hem yaya yolu hem de araç yolu aktif şekilde kullanılmaktadır. Yolları engebeli olduğundan dağın eteklerinden araç’ınız ile yaklaşık bir bucuk iki saate varabilirsiniz. Eğlenceli bir yolculuk sonunda yorulduğunu hissettiğiniz an yaylara çıkıp baktığınızda bir nefeste tüm yorgunluğunuz unutacaksınız. Yerleşke tarihi bilinmemekte olup yaklaşık 3 asır öncesine kadar gitmektedir. Pokut adı açıklamasını Ermeniceden gelmek de Karadeniz bölgesinde bu isimler Ermeniceden gelenler oldukça yaygındır pokut “rüzgarlı vadi” anlamını taşımaktadır.Karadeniz yaylalarında yükselti arttıkça ağaçlar azalmaktadır fakat pokut ve sal yaylasında bunun tam tersi diyebiliriz yükselti fazla olmasına rağmen dört bir tarafı ağaçlarla kaplıdır.Ahşap yerleşkenin doğanın rengiyle birleşmesi muazzam o görüntüyü ortaya çıkarmaktadır.Yayla havası almak her zaman iyi gelir pokut ve sal yaylaları gezip havası solunması gereken bir yer buna emin olabilirsiniz

Sal yaylası ise pokut’tan bakıldığında görülmek de aralarında yaklaşık  300  metre  gibi bir mesafe bulunmasına rağmen her iki yaylada farklı dağların farklı cephelerinde olduğundan bakış acısı rüzgar yönü bulunmaktadır sal yaylası 35 -40 kadar evin olduğu bir yayladır.Genelde sal ve pokut yaylaları birlikte anılmaktadır.

Adres :  Merkez Mahallesi, Ortanköy Köyü Yolu, 53790 Ortanköy Köyü/Çamlıhemşin/Rize

Ayder Yaylası

Yayla denilince akla ilk gelen, RİZE’ nin en gözde mekanı olan Ayder yaylasıdır. Kaplıca ve doğal güzellikleriyle son dönemde en çok turist çeken tercih edilen yaylarlardan biri olan Ayder yaylası Çamlıhemşin İlçe merkezine 19 kilometre uzaklıktadır.   

Yol boyunca Bulut, Ağaç ,Yeşili her tonu ve Aşıklar şelaleleri sizleri karşılayacak ve eşlik edecektir. Yeşil kalan ladin ve çam ağaçlarının, sarıdan kırmızıya dönüşen gürgen, kestane, kayın ve köknar ormanlarının sınırında olan bir vadiye konumlanan bu yayla her mevsim farklı bir güzelliğe bürünmektedir.

Her bütçeye hitap eden konaklama tesislerinin bulunduğu yerleşim 122metre yüksekliğe kurulmuştur. Oksijen deposu olan bu küçük ve şirin yaylanın içinden coşkulu bir şekilde Kavron Deresi akmaktadır. Ayder’in hemen dışında tüm ihtişamıyla Gelin tülü Şelalesi nazlı nazlı süzülmektedir. Ayder Yaylası hem diğer yaylalara hem de Kaçkar Dağları’na gezi yapmak isteyenler için bir kapı vazifesi görür. Kışın ayrı bir güzelliğe bürünen ve konaklama tesisleriyle dört mevsim hizmet veren yaylada bir de kaplıca bulunmaktadır.

Bugün Rize’nin en popüler merkezi durumunda olan Ayder, Kaçkar Dağları’na kuzey yönünden yapılan tırmanışların başlangıç noktasıdır. Yaylada, bungalovdan tipik yayla evi konseptine, aile pansiyonundan otele pek çok konaklama seçeneği mevcuttur. Her Türlü alt yapı hizmeti tamamlanmış olan yayla, tatil kasabası görünümündedir. Zengin flora ve faunasının yanında kaplıcası da ünlüdür. Ayder Yaylası, çam ormanları ve Kaçkar manzarasının tam ortasındadır. Ayder Balı da yaylada tadına bakılması gereken lezzetlerdendir. Görenleri kendine hayran bırakan bu yayla, efsunlu güzellikleriyle bütün dünyayı beklemeye devam etmektedir.

Adres :    53790 Şenköy Köyü/Çamlıhemşin/Rize

Rize Hakkında ;

Rize yeşil mavi  deniz, doğa ,spor,huzuru yaşılabileceğiniz ister kısa bir tatil  ister yaylalarda çadır kurup kalabileceğiniz uzun bir tatili hak eden şehirdir.Türkiye’nin bir çok bölgesinde birbirinden farklı coğrafi özellikler bulunmakla birlikde her bölgenin kendine ait yerleşkesi olmasına rağmen Rize nin  büyüleyeceği yaz ve kış ayrından farklı atmosfer yasayarak ailenizle tek başınıza pişman olmayacağınız yüzde yüz memnun kalacağınız bir tatil yapabilirsiniz.