Rize'de yaşlı kadınların yol çilesi

TAKİP ET

Rize'de yolu olmayan eve ulaşım için 70 metre yükseklikteki ilkel teleferik kullanılıyor.

Rize’nin Muradiye Beldesi’nde 700 metre dik mesafede bulunan yamaçtaki evde yaşayan Yılmaz Yıldırım’ın (70) iki eşi Marifet Yıldırım (67) ve Yüksel Fırtına (62), evlerinin kapısına otomobil gelmemesinden ve eve ulaşan patika yolun vadinin içerisinden, ormanlık araziden ve çay bahçelerinden geçmesinden dolayı yaşlı kadınlar, yaklaşık 9 yıldır patika yolu kullanamadıkları için evlerine vadinin 70 metre üzerinden geçen 250 metre uzunluğundaki ilkel teleferiği kullanıyor.

Evlerine ulaşmak için her defasında ölüm riskini göze alan Marifet Yıldırım, bir kez kabini taşıyan çelik telin kesilmesi sonucu ölüm tehlikesi yaşadıklarını belirterek, “Yolumuz yok ki bunu bir daha kullanmayalım. Ayaklarımdan rahatsızım. Merdiven inip çıkmam bile yasak. Patikayı kullanamadığım için sürekli evime bu teleferik ile gidip geliyorum. Komşularımız arazilerinden yol geçirmemize izin vermedikleri için kapımıza yol alamıyoruz." şeklinde konuşurken Yüksel Fırtına ise teleferiğe bindiğinde gözlerini kapatıp dua okuduğunu ifade ederek “Yol alabilmemiz için komşularımızın izin vermesi gerekiyor. Bunu da yapamadık. Hangi kapıyı çaldıysak yardım göremedik. Eve giden yolu kullanamıyoruz. İkimizde sakatız. Teleferiği kullanmak zorundayız. Ben binmeye çok korkuyorum. Ama çaresiz olduğum için gözlerimi kapatarak dua okuyarak inip çıkıyorum” diye konuştu.

Marifet Yıldırım ve Yüksel Fırtına, yetkililerden yol yapabilmek veya daha güvenilir bir teleferik kurabilmeleri için yardım istiyorlar.