Rize'de yaşayan Filipinli gelin, memleket özlemi çekiyor

TAKİP ET

Filipinler'in Bulacan bölgesinde dört çocuklu bir ailenin kızı olarak dünyaya gelen ve 13 yıl önce Rizeli Osman Demirata ile evlenerek Aslı adını alan Juli Balensy, doğduğu toprakların özlemini çekiyor.

Babasını hiç görmeden kaybetmesinin ardından, hayatını annesi ve kardeşleriyle sürdüren Aslı Demirata, 13 yıl önce yepyeni bir yola çıkmak üzere adım attı.

Çocuk bakıcılığı yaptığı Filistin'de tanıştığı inşaatçı Rizeli Osman Demirata ile evlenerek Müslüman olup Juli olan adını Aslı olarak değiştiren Demirata, hayatını Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde sürdürmeye başladı.

Ela ve Emir adında iki çocuğu olan Demirata, şimdilerde çocuklarıyla birlikte doğduğu topraklara giderek ailesini ziyaret etmenin hayalini kuruyor.

"Türkçeyi öğrenmede hiç zorluk çekmedim"

Hayat yolculuğunu anlatan Demirata, evlendikten sonra yerleştiği Rize'de Türkçeyi öğrenmekte zorluk çekmediğini belirterek, bu konuda kayınpederinin kendisine çok destek olduğunu söyledi.

Demirata, Türkçeyi öğrenirken televizyon izlemesinin de verimli olduğunu dile getirerek, "Burada kalabalık bir aileyiz. Çocuklar, büyükler var. Her zaman benim yanımda oldukları için Türkçeyi hemen öğrendim." dedi.

Filipinler mutfağına ait yemekleri pişirebilmek için gerekli malzemeyi Türkiye'de bulamadığına işaret eden Demirata, Rize yemeklerine alıştığını ve yıllar içerisinde pancar, turşu kavurması, Laz böreği gibi yöresel yemekleri yapmayı öğrendiğini aktardı.

Yeni hayatında akraba ve komşularının kendisine her zaman yardımcı olduğunu ifade eden Demirata, Karadeniz insanının yardımseverliği sayesinde günlük hayatta zorluk çekmediğini anlattı.

Demirata, "Birlikte oturuyoruz, yemek yiyoruz, iş yapıyoruz. Herkes bana yardım ediyor. Beni seviyorlar, ben de onları seviyorum." ifadelerini kullandı.

"Hasat döneminde gün 04.30'da başlıyor"

Demirata, Karadeniz için önemli bir geçim kaynağı olan çayın kendileri açısından da öneminden bahsederek, hasat döneminde tüm vakitlerini çay toplamaya göre planladıklarını belirtti.

Güneş doğmadan önce çay tarlalarına ulaştıklarını ifade eden Demirata, sabah 04.30 sularında çay toplamaya başladıklarını ve 09.00 civarında toplama işini bitirdiklerini dile getirdi.

Evlenip Rize'ye yerleşmesinin ardından maddi imkansızlıklar nedeniyle Filipinler'deki ailesini ziyaret etmek için doğduğu topraklara gidemediğini aktaran Demirata, annesinin kendisi evlendikten sonra hastalandığını ifade etti.

"Gitmem için bir şeyler yapıyorlar ama yetmiyor"

Annesini ve kardeşlerini yıllardır görememenin kendisini duygusal olarak oldukça yıprattığını söyleyen Demirata, "Filipinler'e gitmeyeli 13 sene oldu. Gitmek istiyorum ama imkan yok. Eşimin arkadaşları ve akrabaları, Filipinler'e gitmem için bir şeyler yapıyorlar ama yetmiyor." dedi.

Anneannesi ile sadece telefonla ve görüntülü aramalarla iletişim kurabildiklerini anlatan Demirata'nın oğlu Emir Demirata da "Annemin memleketine gitmek istiyorum, anneannemi görmek istiyorum." diye konuştu.

Demirata'nın kızı Ela Demirata da teyzelerini özlediğini ve onları ziyaret etmek için Filipinler'e gitmek istediğini ifade etti.