Rize'de siyasi partiler Çayın Sorunları için bir araya geldi

TAKİP ET

Rize'de bir araya gelen siyasi parti temsilcileri, Çaykur'un ve özel sektörün çay alımı politikalarını eleştiren ortak bir basın açıklaması yaptılar.

İYİ Parti Rize İl Başkanı Ayşegül Özyanık, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, Saadet Partisi Rize İl Başkanı Muhammet Kaçar, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Rize İl Başkan Vekili Aydın Taşer, Demokrat Parti (DP) Rize İl Başkanı Hamit Çelik ve Doğru Parti Rize İl Başkanı Eyüp Demir çayın sorunlarıyla ilgili ortak bir basın açıklamasına imza attılar.

Çaykur Genel Müdürlüğü önünde düzenlenen basın açıklamasında, 2021 yılı yaş çay kampanyasının yine hayalkırıklığı ile açıldığı ifade edilerek, "Sezon başında açıklanan dekar başına 600 kilogramlık kota ve kontejan kısa bir süre içerisinde kontejanın 15 kiloya kadar inmesiyle üreticinin sevinci kısa bir sürede kursağında bırakılmıştır. Çaykur’un kampanya sezonunun hemen başında 15 kilo kontejan uygulaması anlaşılır değildir. 4 lira olarak açıklanan çay fiyatının özel sektörde 2.80'lere kadar inmesi kabul edilebilir değildir. Üstelik özellikle yüksek kesimlerde henüz yoğun bir şekilde çay toplanmaya başlanmamıştır. Buna rağmen uygulanan bu kontejanla, müstahsillerimizin emeklerinin karşılıklarını almaları mümkün değildir." denildi.

Çay Kanunu bir an önce çıkartılmalı

Üreticilerin bilerek özel sektöre yok pahasına mahkum bırakıldığının ifade edildiği açıklamada, "Oluşturulan bu sağlıksız ortam çay müstahsilini olduğu kadar ufak sermayelerle fabrika işleten işletme sahiplerini de kötü etkilemektedir. Bütün bu olumsuzlukları gidermenin yolu bellidir. Yıllardır tartışılmasına rağmen hükümet tarafından bilerek buzdolabında bekletilen yaş çay kanunu bir an önce çıkarılmalıdır. Bu yolla taban fiyatın altında yaş çay alımının önüne geçilmelidir. Çıkarılacak bu kanunla Çaykur’un daha verimli hale gelmesi ve organizasyon kabiliyetinin arttırılması sağlanacaktır. Çıkarılacak çay kanunu ile kontenjan sorunu giderilebilecektir. Çay Kanunuyla müstahsillerin sorunları çözüme kavuşturulacağı gibi ufak sermayeli fabrika sahipleri de desteklenerek onların da mağduriyetleri giderilmiş olacaktır. Müstahsilimiz kazanacak, çayımız da sanayisi ile birlikte yüksek değer bulacaktır." denildi.

Rize için gereğini yapalım

Çayın sorunlarının kesinlikle çözümsüz olmadığının vurgulandığı açıklamada, "Sadece sorunları çözecek siyasi bir irade aranmaktadır. Vatandaşlarımızın talebi çay sektöründeki sıkıntılara karşı yetkililerin yıllardır tıkadıkları kulaklarını Rizeli hemşerilerimizin sesine açmaları ve mağduriyetlerinin giderilmesidir. Büyük Rizeli Ekrem Orhon’un meşhur sözüyle sesleniyoruz 'Rize senden Rize için elinden geleni yapmanı bekler.' Bizler Siyasi Parti Rize İl Başkanları ve aynı zamanda da birer çay müstahsili olarak, siyasal farklılıklarımızı bir yana bırakıp, Rize için, Çayımız için buradayız. Çayımız her şeyden önemli ve siyaset üstüdür. İktidarıyla muhalefetiyle bir olalım. Rize için gereğini yapalım diyoruz." denildi.