Rize'de öğrencilere diş taraması yapıldı

TAKİP ET

Rize'de Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından İl Milli Eğitim Müdürlüğünün desteği ile 60 ayını doldurmuş tüm ana sınıfı öğrencilerine ağız diş sağlığı taraması ve flor vernik uygulaması yapılıyor.

Rize Sağlık Müdürü Dr Mustafa Tepe, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Geleceğimiz olan çocuklarımızın ağız ve diş sağlığının korunması, geliştirilmesi ve bilgilendirilmeleri sürecinde her yıl eğitim-öğretim dönemi içerisinde sağlık personellerimizce gerçekleştirilen ağız, çene, diş sağlığı taramaları yanı sıra koruyucu diş hekimliği hizmetlerinin en önemli faktörlerinden biri olan Flor Vernik uygulaması bu yıl ilimizde bulunan 60 ayını doldurmuş anasınıfı öğrencilerine Müdürlüğümüz tarafından görevlendirilen diş hekimleri ve sağlık personelleri ile uygulamaya başlandı” dedi.

Tepe şöyle devam etti; “Okulların kapanacağı tarihe kadar tüm anaokulu öğrencilerine ulaşılması planlanmakta olup yılda iki kez yapılan uygulamanın etkin olacağı tıbbı gerekçesiyle, ikinci uygulama da yeni eğitim öğretim yılında gerçekleştirilecektir.

İlimizdeki anaokulu öğrencilerine yapılan flor vernik uygulamasında amaç, öğretmen ve öğrencinin dikkatini diş sağlığına çekebilmek, diş yapısını kuvvetlendirmek, çürüğe karşı direncin kazanılmasını sağlamaktır. Bu uygulamada yine doğru diş fırçalama tekniği ve çürük oluşturucu besinlerden uzak durulmasının önemi de anlatılmaktadır. Aynı zamanda erken yaşta diş çürümelerinin ve kalıcı diş kayıplarının önüne geçilmesi de en önemli amaçlardan biridir. Bu ve benzeri uygulamalarla gelecek nesillerin ağız ve diş sağlığı konusunda farkında lığı artırılarak, önemli bir halk sağlığı sorunu olan diş çürüklerinin daha oluşmadan önce engellenmesi hedeflenmektedir.

Tepe, “Bütün anne babaların bu konuda bilgili olmalarını istiyoruz. Çocuklarına bu bahsettiğimiz son derece faydalı uygulamanın yapılması için ailelerinden izin anlamında onam formu istenmektedir. Ayrıca uygulama kapsamında çocuklara diş taraması yapılıp, diş macunu ve fırçası dağıtımı yapılmaktadır. Bütün anne ve babaları çocuklarının sağlığı için bu uygulamaya izin vermeye davet ediyoruz” dedi.