Rize'de muhalefet açıklanan yaş çay fiyatını değerlendirdi

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 6,70 TL artı 30 kuruş destekleme ile birlikte 7 TL olarak açıklanan yaş çay fiyatı muhalefet partileri tarafından yetersiz bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rize-Artvin Havalimanı açılışında 2022 yaş çay sezonu taban fiyatını da açıkladı.

Erdoğan geçen yıl 3,87 TL olan taban fiyatın yüzde 70 üzerinde bir artışla 6,70 TL'ye yükseltildiğini, 13 kuruş olan desteklemenin ise yüzde 130 üzerinde bir artışla 30 kuruş yapılarak toplam miktarın 7 TL olduğunu söyledi.

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, açıklanan çay fiyatıyla üreticilerin büyük bir hayal kırıklığı yaşadığını söyleyerek, "Üreticilerin talebi 10 TL civarındaydı. İktidar havaalanının açılışında göstermiş olduğu itibarı ekonomik sıkıntı içinde yaşayan Çay Üreticileri için göstermemiştir. Sayın Erdoğan Çayda Taban Fiyatı açıkladık dedi. Oysa ki Çayda Taban Fiyat uygulaması yok. Ve bizim bu konuyla ilgili Kanun teklifimiz AKP ve MHP vekillerinin oylarıyla red edildi. Sonuç Sayın Erdoğan kendisinin ret ettiği Taban Fiyat Uygulamasını bugün varmış gibi göstermiştir. Kendisi yanıltılmıştır. Kendisi de Çay üreticilerini yanıltmıştır. İlahi adalet ne diyelim" ifadelerini kullandı.

Özyanık; "Ciddi bir hayal kırıklığı"

İYİ Parti Rize İl Başkanı Ayşegül Özyanık artan fiyatlara karşılık açıklanan çay fiyatın büyük bir hayal kırıklığı olduğunu söyleyerek, "Çay üretiminde en temel maliyetlerden olan gübrenin fiyatı artışı yüzde 200 üzerinde, nakliye için yakıt fiyat artışının yüzde 150-250 arasında, işçilik ücretlerinin de yüzde 100 üzerinde olduğu, mutfak masraflarının da aynı oranlarda arttığı bir ekonomik ortamda yaş çay fiyatı 7 TL olarak açıklanması ciddi bir hayal kırıklığıdır." dedi.

İktidarın ölümü gösterip vatandaşları sıtmaya razı ettiğini ifade eden Özyanık, "Çay üreticilerinin beklentisi yaş çay taban fiyatının en az 9 TL, destekleme priminin 1 TL olarak toplam 10 TL olmasıdır. İktidar kontrolündeki TÜİK’in binbir zahmetle belirlediği yüzde 70 enflasyon oranında artış kimseyi aldatmasın. Üretim maliyetleri ve temel mutfak masraflarıyla karşılaştırıldığında açıklanan fiyatın çay üreticilerimizin gerçek enflasyon karşısında ezdirilmesidir." dedi.

Kaçar; "10 TL olarak yeniden revize edilmelidir"

Saadet Partisi Rize İl Başkanı Av. Muhammet Kaçar ise belirlenen yaş çay fiyatının olması gerekenin ve beklentilerin oldukça altında kaldığını söyleyerek, "2022 yaş çay sezonunda yaş çay üretiminin en önemli üretim maliyetlerden olan gübre, akaryakıt ve işçi maliyetlerinde yüzde 300’ü aşan artış olmuştur. Bu durum dahi dikkate alındığında asgari 10 TL olması gereken yaş çay fiyatı maalesef 7 TL olarak açıklanmıştır. İçerisinde bulunduğumuz yüksek enflasyon ortamı her geçen gün üreticimizin mağduriyetini arttıracağı endişesini taşımaktayız. Üretim maliyetlerinde en etkin olan gübre, akaryakıt ve işgücü maliyetlerindeki yüzde 300'ü aşan artış dikkate alınarak 2022 yaş çay taban fiyatının yeniden gözden geçirilerek en az 10 TL olarak bir an önce revize edilerek yanlıştan dönülmesinin zorunluluk oluşturduğu kanaatindeyiz. Bu konuda iktidarın gerekli hassasiyet göstererek yanlıştan dönülmesinin üreticimizin menfaatine olacağı muhakkaktır“ dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaş çay taban fiyatını açıkladı