Rize'de memurlardan 2020 bütçesine sert tepki

TAKİP ET

Türkiye Kamu-Sen Rize İl Temsilciliği tarafından yapılan eylem ile hükümetin 2020 bütçesi eleştirilerek 'Bu bütçe memurun bütçesi değildir' denildi.

Türk Eğitim-Sen'e bağlı Türkiye Kamu-Sen Rize İl Temsilciliğinin düzenlediği eylem Tuzcuoğlu Memişağa Parkında sendika temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Türkiye Kamu-Sen Rize Şube Başkanı Murat Köseoğlu, burada yaptığı açıklamada hükümetin hazırladığı 2020 bütçesi ile sosyal devlet olma ilkesinin hiçe sayıldığı ve toplumun büyük bir kesimininin göz ardı edilerek, çalışanlardan alınacak vergilere bel bağlayan bir bütçe oluşturulduğuna dikkat çekerek "2020 bütçesi memurun bütçesi değildir.” dedi.

Yapılan kesintiler maaş zammını aştı

Hazırlanan bütçe ile 2020 yılının hem kamu çalışanları içn hem de tüm vatandaşlar için geçmiş yıllardan daha zor geçeceğini gösterdiğini ifade eden Köseoğlu, "Önümüzdeki sene için memur ve emekli maaşlarına % 4+4 zam yapılması kararlaştırıldı. Bunun anlamı bütün bir yıl için iki taksitte toplam %8,2 yani ortalama memur maşına 329 lira, en düşük memur maaşına 247 lira zam demek. Halbuki daha geçen yıl 4 kişilik bir ailenin zorunlu harcamaları 1032 lira zamlanmıştı. Verilmesi öngörülen zam, harcamalar karşısında devede kulak bile kalmıyor. 2002 yılından beri vatandaşlarımızdan toplanan vergiler 10,4 kat artarken memur maaşları ancak 7,5 kat arttı. Yani maaşlardan yapılan kesintiler, maaş zammını aştı." dedi.

Maaşlar şimdiden erimiş durumda

Son bir yıl içinde gıda fiyatlarındaki resmi ortalama enflasyonun %25,25 olduğunu belirten Köseoğlu, "Doğalgaza %28, elektriğe, kılık kıyafete %18, okul masraflarına %13, kiraya %12, gazeteye %28, dergiye %50, ekmeğe bile %15 zam geldi. TÜİK son 12 aylık enflasyonun %8,5 olduğunu iddia ede dursun, 2019 yılının 10 aylık enflasyonu %10,6 oldu. Ama memura bu sene için yapılan toplam zam enflasyon farkı da dahil %10,26; yani maaşlar şimdiden erimiş durumda. Önümüzde enflasyonun, ısınma, elektrik, gıda harcamalarının en fazla artacağı kasım ve aralık enflasyonu var. Onlar da eklenince memur ve emekli maaşlarının iyiden iyiye eridiği daha net biçimde ortaya çıkacak." şeklinde konuştu.

Kaşıkla verilip kepçeyle alınmasın

Enflasyonla ilgili resmi rakamların birbiriyle çeliştiğini söyleyen Köseoğlu, "TÜİK’in enflasyonu cebimize yansıyan zamları görmüyor. Zaten vergiler her şekilde memurun, emeklinin belini büküyor. Yaptığımız her kuruş harcamadan %25 ile %45 arasında vergi kesiliyor. Yani verirken cimri alırken acımasız davranılıyor. Ama iş maaşlara zam yapmaya geldiğinde bir hedef enflasyondur tutturuluyor. Maaşlar iktidarın pembe hayallerine göre, vergiler ve zamlar acı gerçeklere göre belirlenmesin. Kaşıkla verilip kepçeyle alınmasın." dedi.

Memurun idam fermanı imzalanmış olacak

Hazırlanan 2020 bütçesi ile vatandaşlardan toplanan vergilerin artırıldığı, sağlık harcamalarında katılım paylarının, ilaç bedellerinin ve tedavi giderlerinin büyük bölümünün vatandaşların cebinden çıkacağı, memur ve emeklinin yoksulluğa mahkûm edileceği, yaşamın biraz daha zorlaşacağı bir yıla daha başlanacağını iddia eden Köseoğlu sözlerini şöyle tamamladı: "Bu durumu Türkiye Kamu-Sen olarak kabul etmemiz mümkün değildir. Bu bütçeye karşı olduğumuzu, bu bütçede memur olmadığını, bu bütçenin de memurun bütçesi olmadığını her yerde dile getiriyoruz. 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülüyor. Eğer Komisyon Tasarıyı bu hali ile onaylarsa memurun idam fermanını imzalamış olacak. Kamu çalışanlarından yana olmayan politikaların bir uzantısı olan 2020 yılı bütçesi, bu haliyle memurun bütçesi olmaktan çıkmış, sinekten yağ çıkarma bütçesi olmuştur."