Rize'de memurlar maaş bordrolarını yaktılar

TAKİP ET

Türkiye Kamu-Sen Rize Şubesi, kamu görevlilerine ve emeklilere verilen maaş zamlarını, maaş bordrolarını yakarak protesto ettiler.

Türkiye Kamu-Sen Rize Şubesi tarafından Memişağa Parkında düzenlenen protesto eyleminde memurlar ellerinde maaş bordrolarını göstererek yapılan maaş zamlarına tepki gösterdiler.

Türkiye Kamu-Sen Rize Şubesi Başkanı Murat Köseoğlu burada yaptığı açıklamada, 3 milyon kamu görevlisi ve 2 milyon emeklinin 2 yıl sürecek çileli geçim mücadelesinin başladığını iddia ederek, “Ağustos’ta imzalanan toplu iş sözleşmesi sayesinde memurlar ortalama 160 TL, emekliler ise 100 TL zamla 6 ay boyunca idare etmek zorunda kalacaklardır. TÜİK’in resmi rakamlarına göre geçtiğimiz yıl gıda fiyatları ortalama %10,9; mutfak tüpü %17,6, doğalgaz %22, elektrik %18,3 zamlanmışken maaşlara %4 zam yapmak, adeta memur ve emeklilerle alay etmek demektir” dedi.

"Ekonomi ile maaş zamlarının ilişkisi kesildi"

İktidarın 2019’daki ilk enflasyon hedefine göre maaşlara toplam % 9,2 zam yaptığını hatırlatan Köseoğlu, “2019 yılında gerçekleşen resmi enflasyon ise % 11,84 olmuştur. Buna göre memur maaşları enflasyonun gerisinden gelmektedir. Kaldı ki, bu oran TÜİK’in enflasyon sepetindeki, çoğunu halkın tüketmediği 418 madde 895 çeşit ürünün ortalama artışını göstermektedir. Milletimizin tüketmek zorunda olduğu gıda, temizlik, sağlık, ulaşım, haberleşme, ısınma, kira gibi ürünlerdeki fiyat artışları ise 2019’da gerçekleştiği ilan edilen, resmi enflasyonun kat be kat üzerindedir. Eğitim, sağlık, ulaşım gibi harcamalar enflasyonun üzerinde zamlanmıştır. Kuru fasulye, pilav lüks gıda maddesi haline gelmiştir. Kırmızı etin yalnızca adı kalmıştır. Sebze, meyve el yakmaktadır. İlaca %46, giyime %33, gazeteye %28, dergiye %51 zam gelmiş memurun, emeklinin beli iyiden iyiye bükülmüştür. Ekmeğimiz bile %13,5 zamlanmıştır. Buna rağmen memurlara 2020 yılı için %4+4, 2021 için ise %3+3 zam yapılması öngörülmüş, adeta ekonomi ile maaş zamlarının ilişkisi tamamen kesilmiştir.” dedi.

Maaşlar alındı, acı gerçekle yüzleşildi

Yeniden değerleme oranları %22,58 olarak belirlenirken memur maaşlarına %4+4 zam yapmanın vicdanlarla ve adaletle bağdaşmayacağını söyleyen Köseoğlu, “Toplu sözleşme tiyatrosuyla memurlarımız, 2021 yılı sonuna kadar devreden çıkarılmıştır. Bugün memurlarımız maaşlarını aldılar ve acı gerçekle yüzleştiler. Biz, Türkiye Kamu-Sen olarak sürekli gerçekleri dile getiriyor, maaş zamlarının yetersiz olduğunu, verilen sözlerin tutulmadığını ifade ediyor, acil çözüm bekleyen sorunlar için bir memur paketi hazırlanmasını istiyoruz.” dedi.

Basın açıklamasının ardından memurlar ellerindeki maaş bordrolarını ateşe vererek yapılan zamlara tepki gösterdiler.