Rize'de kamu çalışanları bordro yaktı

TAKİP ET

Rize'de kamu çalışanları her geçen gün gelen zamları protesto etmek amacıyla meydana inerek bordrolarını yaktılar.

Türkiye Kamu-Sen Konfederasyonuna bağlı sendikalar, kamu çalışanlarının alım gücünün artık her gün gelen zamlar karşısında ekonomik çıkmaza girdiğini dile getirmek amacıyla bir kez daha tüm Türkiye'de olduğu gibi aynı anda Rize'de de meydanlara indiler.

Rize 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanında düzenlenen eylemde kamu çalışanları adına açıklamayı Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Rize Şube Başkanı Murat Köseoğlu yaptı.

Köseoğlu açıklamasında, son dönemde yaşanan ekonomik gelişmelerin memur ve emeklileri ekonomik sıkıntıya soktuğunu dile getirerek, "Geçen sene bu günlerde 1 dolar 7,90 TL idi bugün 14,3 lira; artış yüzde 81. Geçen sene bugünlerde çeyrek altın 724 lira idi bugün bin 320 lira; artış yüzde 82. Geçen sene bugünlerde 4 kişilik ailenin aylık zorunlu harcaması 7 bin 770 lira idi bugün 9 bin 642 lira; artış yüzde 24. Bir sene içinde ortalama memur maaşı 567 dolardan 365 dolara geriledi. Erime yüzde 35,6. Geçen sene memur maaşıyla 6,2 çeyrek altın alınabilirken bugün ancak 3,9 çeyrek altın alınabiliyor. Erime yüzde 37. Enflasyon resmi rakamlara göre bile yüzde 21,31 ama memur maaşına yapılan zam enflasyon farkı da dahil yüzde 16,4. Erime yüzde 4,91. Neresinden tutsak elimizde kalıyor; neresinden baksak maaşlar kuşa dönmüş durumda." ifadelerini kullandı.

Son 10 yıldır memur maaşlarının enflasyon rakamlarının altında kaldığını ve sürekli eridiğini belirten Köseoğlu, "Bu durum küresel salgınla birlikte sürdürülemez bir hal aldı. Memurlarımız ve emeklilerimiz, yoksulluk sınırının altında, en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaz durumdadır." diyerek hükümetin en kısa zamanda memur ve emekli maaş zamlarını gözden geçirmesi gerektiğini vurguladı.

Yapılan açıklamanın ardından kamu çalışanları ellerindeki bordroları yakarak basın açıklamasını sonlandırdılar.