Rize'de ilk defa uygulanan yöntem

TAKİP ET

Rize'de gerçekleştirilen operasyonda miyomu olan hastaya yönelik ilk kez kapalı cerrahi yöntemini kullanıldı.

Karın ağrısı, karında kitle, şiddetli kanama şikâyetleriyle ve kanamaya bağlı olarak derin anemi bulgularıyla hastaneye başvuran 47 yaşındaki M.S.’nin yapılan jinekolojik ve ultrasonografik muayenesinde göbek seviyesine kadar uzanan geniş boyutlarda kanserle uyumlu olmayan rahim uru (myom) tespit edildi ve “miyom” tanısı konuldu.

Operasyon öncesi ve sonrası hakkında detaylı bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Şentürk, hastanın myomunun neredeyse 4-5 aylık gebelik bulunan rahim kadar büyük olduğunu, bu tür büyüklükteki miyomu olan rahimin çıkarılmasına yönelik ilk kez kapalı cerrahi yöntemini kullandıklarına dikkati çekerek, “Laparoskopik olarak daha önce çok sayıda rahim ameliyatı yaptık. Ancak bu büyüklükteki bir ur için farklı metotlar uygulamak gerekiyordu. Bu konuyla ilgili araştırmalar yaptık. Hem dünyada hem Türkiye’de az sayıda vaka vardı. İki önemli sorun vardı. Biri karın boşluğunda urun büyüklüğü nedeniyle çok dar bir çalışma alanınız olacak, asıl önemlisi de rahim içerde alındıktan sonra bu kadar büyük bir kitleyi nasıl dışarı çıkaracağınız. Bu konuyla ilgili yaptığımız araştırmalarda uru içerde iki parçaya bölmek için 3 yöntem bulduk. Operasyon sırasında 3 yöntemi de uyguladık ve başarılı olduk. Rahimi bu yöntemlerin yardımıyla dışarı aldıktan sonra ameliyata doğal haliyle devam ettik ve başarıyla bitirdik.” diye konuştu.

Ameliyatın yaklaşık iki buçuk saat sürdüğünü kaydeden Yrd. Doç. Dr. Şentürk, “Ameliyat içinde herhangi bir komplikasyon hatta kanama bile olmadığı gibi ameliyat sonrası hasta çok erken ayağa kalkıp yürüdü ve takip bulguları normal olarak izlendi. Bu teknik, hem hasta hem de hekim için büyük bir konfor sağlıyor. Operasyon, açık cerrahi ile yapıldığında hastaya yaklaşık 25 santimetre genişliğinde kesi yapılması gerekirken, şimdi dikiş izi bile yok.” ifadelerini kullandı.