Rize'de her ev bir çay atölyesi olacak

TAKİP ET

Rize'de kurulan kooperatif çay üretimini evlerde yapmayı amaçlıyor. Kuruluş genel kurulunu 18 kişilik kurucular kurulu ile yapan Rize merkezli Rize 1 Nolu Ooolong, Yeşil ve Siyah Çay Üretim Kooperatifi Türk çaycılığında önemli hedefler belirledi. Rize merkezde kurulan kooperatif Rize'nin bütün ilçelerinden kurucuları ile 2022 yılının Mayıs ayından itibaren evlerde küçük ölçekli çay üretimine başlayacak.

Çay üretiminin tüm aşamalarında yüksek kalite ve yüksek katma değer hedefiyle yola çıkılarak Rize 1 Nolu Evsel Oolong Yeşil ve Siyah Çay Üretim Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kuruldu.
 
Kooperatifte yönetim kurulu üyeliklerine Köksal Hapeloğlu, Sedat Toprak ve Şaban Kayacı seçildiler.

Yönetim Kurulunun, kendi içinde yaptığı görev dağılımında başkanlığa getirilen Köksal Hapeloğlu, ülkemizde kuru çay üretiminin genellikle yüksek işleme kapasitesine sahip büyük ölçekli fabrikalarda yapıldığını, oysa çay üretiminde kalitesiyle öne çıkan Sri Lanka, Çin, Hindistan gibi ülkelerde fabrikaların orta ve küçük ölçekte olduğunu söyledi.

En kaliteli çayların ise atölye tarzı işleme tesislerinde üretildiğini ifade eden Hapeloğlu, “Diğer ülkelere göre iklim avantajına sahibiz; bahçelerimizde ilaç gibi kimyasallar kullanmıyoruz. Bu avantajı kullanarak dünyanın en kaliteli çayını üretme imkanımız var. Sadece şimdi ürettiğimiz siyah çay değil aynı zamanda yeşil çay ve daha değerli oolong çay üretimine de üreticilerimizi yönlendireceğiz” dedi.



Evde kuru çay üretimi için 10-15 metrekare bir alanın yeterli olduğunu belirten Hapeloğlu, atölye için gerekli makinelerin Rize'de yerli ve milli üretiminin mümkün olduğunu, çay üretiminde kullanılacak makinelerin de Rize'de üretildiğini, deneme üretimlerinde oldukça başarılı sonuçlar alındığını ve makine alımlarında Tarım Bakanlığının hibe destekleri olduğunu, yüzde 50 hibe desteği imkanı ile az maliyetli olacak şekilde her çay üreticisinin bu üretimi kendi evinde yapabileceğini ifade etti.

Rize 1 Nolu Evsel Oolong Yeşil ve Siyah Çay Üretim Kooperatifi bundan sonra kabul edeceği ortaklarını 35 saatlik Çay Üretim Kursuna katılacak kişiler arasından seçmeyi planlıyor.