Rize'de gece yarısı ağaç katliamı

TAKİP ET

Rize Cumhuriyet Meydanında üzerinde restorasyon çalışmaları devam eden Şeyh Camii'nin hemen önünde bulunan yaklaşık 50 yıllık olduğu bilinen 3 çeşit manolya ağacı, cami restorasyon çalışmalarını engellediği gerekçesiyle gece 22.00 sularında kesildi.

Çevreden vatandaşlar kesimin sonuna gelirken, ağaçları kesen görevliye tepki gösterdiler. Görevli kişi, polis tarafından Cumhuriyet Karakoluna götürülürken, vatandaşların "Bu yetkiyi kimden aldın da ağaçları kestin" tepkileri üzerine, ağaçları kesen kişinin, talimatı bir Ak Parti Rize İl Yöneticisi İsmail Kosif'den aldığını belirttiği iddia edildi.

CİĞERİMİZİ YERİNDEN SÖKTÜLER

Saatlerce kesilen ağaçların yanında bekleyen ve tepkilerini dile getiren vatandaşlar, kesilen manolya ağaçlarından anı olarak saklamak için dallar kopartırken, "Ha ciğerimizi yerinden söküp aldınız, ha ağaçlarımızı kestiniz. Rize'nin merkezinde ağaç bırakmamak için ellerinden geleni yapıyorlar. Meydanda bulunan sayılı ağaçlardı bunlar, onlara da göz diktiler" şeklinde tepkilerini dile getirdiler.

ASIL LED EKRANI KALDIRSINLAR

Manolya ağacının değerli bir ağaç olduğu ve kesilen ağaçların maddi değerinin 20-30 bin TL arasında olduğunu belirten vatandaşlar, "Cami çalışmalarına engel oluyor diye ağaçları kesiyorlar ama diyanetin led ekranı yerinde duruyor. Onu da kaldırsaydılar ya... Cuma günleri namaz kılarken, ekrandan develer, insan silüetleri görünüyor. Bunu düşünmeyen yetkililer, yazları altında serinlenebilen bu ağaçları hiç düşünmeden kesebiliyorlar" dediler.

10 NUMARA KESİM

Olay yerine gelen Belediye Zabıta Müdürü Bayram Ali Sarı, ağaç kesiminden haberlerinin olmadığını belirtirken, vatandaşlar ise, Başkan Reşat Kasap'ın "10 numara projeler" başlığı altında belirttiği projelerinin içinde yer alan Cumhuriyet Meydanı projesinin ilk etap ayağını bu ağaçların kesilmesinin mi oluşturduğunu merak ettiklerini dile getirdiler.

BAŞKAN KASAP: BELEDİYEMİZ TALİMAT VERMEDİ

Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap ise gece saatlerinde twitter hesabı üzerinden konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Şeyh cami çevresinde bulunan iki palmiye ağacının kesildigini bulunduğum bir düğün töreninde duydum. Ağaçların kesilmsiyle ilgili belediyemizce verilmiş bir talimat kesinlikle yoktur. Ağaçları kesenlerin içinde belediye çalışanı varsa hakinda 1 Eylül itibari soruşturma açılacaktır. Rize kamuoyuna duyurulur." ifadelerine yer verdi.

Haber: Turgay AYHAN