Rize'de etkili olan yağışın boyutları ortaya çıkıyor

TAKİP ET

Rize'de aralıklarla devam eden şiddetli yağış, yaşamı olumsuz etkiledi.

Rize İl Özel İdaresi tarafından yapılan açıklamaya göre yağış sonrasında Merkez ilçede Akarsu, Akpınar, Balıkçılar, Boğazköy, Dörtyol, Kurtuluş, Pınarbaşı, Taşlık, Taşpınar ve Veliköy köylerinde, Pazar ilçesinde Güney, Sulak ve Tütüncüler köylerinde, Ardeşen ilçesinde Yeniyol ve Şenyamaç köylerinde, Fındıklı ilçesinde ise Saat ve Yeniköy köylerinde hasar meydana geldi.

Çayeli ilçesine bağlı Demirhisar Köyünde bir evin AFAD İl Müdürlüğü tarafından boşaltıldığı belirtilen açıklamada yağışın ilk saatlerinden itibaren başlatılan çalışmaların, aralıksız olarak devam ettiği aktarıldı.

Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde sabah saatlerinde etkili olan şiddetli yağış sebebiyle menfezlerle tıkanmalar meydana geldi. Taşan suların etkisiyle Çamlıhemşin-Ardeşen yolunun 13. ve 17. kilometreleri arasında toprak kaymaları meydana geldi. Yamaçlardan kayan toprak ve sularla kapanan yol, Karayolları ekiplerinin 7 iş makinesiyle yürüttüğü yaklaşık bir saatlik çalışma sonucu ulaşıma açıldı.

Gümrük Müdürlüğü sular içinde kaldı

Rize Gümrük Müdürlüğü binası da sellerden nasibini aldı. Binanın içi tamamen balçık doldu. Gümrük çalışanları içeride bulunan evrakları binadan dışarıya çıkartarak kurtarmaya çalıştı. Müdürün makam odası ve diğer odalar ise kullanılmaz hale geldi. Rize Belediyesi ekipleri binada temizleme çalışmaları başlatırken binada her yağmurda aynı sorunların yaşandığı ve sürekli su baskınına maruz kaldığı öğrenildi.

Merkeze bağlı Engindere Mahallesi'nde ise bir evin yanından akan küçük ırmak taşınca bahçe duvarını yaktı. Bahçe duvarı yıkılan evin altına su girdi ve önünde bulunan beton zemin askıda kaldı. Yıkımdan kalan hafriyat ise ırmağın akarını kapatarak suyun bahçeden geçmesine neden oldu.

Ardeşen’in Yukarıdurak Köyü Selden Zarar Gördü

Rize'nin Ardeşen ilçesinin Yukarıdurak köyü şiddetli yağışlardan en fazla zarar gören köylerden biri oldu.

Köy içerisinden geçen derenin taşması ile dere suları köydeki bir çok tarım alanının sular altında kalmasına neden olurken, bazı vatandaşların hayvanları sel sularına kapılarak telef oldu.

Şuana kadar can kaybının yaşanmadığı köye ulaşım ise yoldaki sel ve heyelanlar ile güçlükle sağlanıyor.

Çay Toplamak İsterken Mahsur Kalan 7 Kişi Kurtarıldı

Pazar ilçesine bağlı Handağı köyünde şiddetli yağışa rağmen çay toplamak isteyen Yıldız ailesi, dereyi yürüyerek geçerek bahçeye ulaştı. Şiddetli yağış sonrası yükselen su debisi nedeniyle bahçenin diğer kısmına geçemeyen aralarında çocuklarının da bulunduğu 7 kişi için bölgeye kurtarma ekibi sevk edildi. Bölgeye gelen AKUT ekipleri tarafından hava hattı kurularak ip yardımı ile vatandaşlar kurtarıldı.