Rize'de esnaflardan kamulaştırma tepkisi

TAKİP ET

Rize'de yol yapımı için belirlenen kamulaştırma bedelinin az olmasına tepki gösteren esnaf 'Adalet' istediklerini söylediler.

Rize Merkeze bağlı Yeniköy Mahallesinde, kamulaştırması yapılan binalar için bir araya toplanan esnaf, belirlenen kamulaştırma bedelinin az olması nedeniyle tepki gösterdiler.

Esnaflar adına basın açıklaması yapan Selçuk Günaydın, hizmete karşı olmadıklarını belirterek “Yapılan kamulaştırma bedellerine baktığımızda mağdur olmaktayız. İş yerlerine biçilen fiyatlarla yeni bir iş yeri açmamız mümkün değil. İki Milyon Liralık dükkanlarımıza 180 bin ile 270 bin Lira arasında bedel veriliyor. Karşımızda bulunan ve belediyeye ait olan iş yerlerinde bir dükkan 2 Milyon Liraya satıldı. Ayrıca buraya da hava parası olarak 1 Milyon Lira ödendi. Biz esnaflar olarak ailelerimizi bu dükkanlardan geçindiriyoruz. Mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz” dedi.

Kendilerine ait mülkiyetlerin istimlakla yok fiyatına kendilerinden alındığını ve haklarının verilmesini istediklerini dile getiren Ahmet Akçay isimli esnaf, “1950’den beri Rize’deyim. Rize’nin çarşısı bu sokaktı. Şimdi buradaki dükkanlarımıza sıfır para veriyorlar. Böyle haksızlık olur mu? Dükkanlarımızı yok fiyatına almasınlar. Belediye, 12 metre kare dükkanına 1 Milyon Lira istiyor. Bizim dükkanlarımız 90-100 metre kare ama yok fiyatına mallarımızı gasp ediyorlar” dedi.

Murat Selamet ise esnaf ise, dükkanı yıkılacağı için 20 metrelik bir dükkana 3 milyon 200 bin lira para verdiğini fakat Karayollarının kendilerine istimlak bedeli olarak belirlediği fiyatın adaletsiz olduğunu dile getirerek “1965’ten bugüne babam ve dedemin aldığı mülklere karşı yıkım kararı aldık. Devletimizin hiçbir projesine karşı çıkmıyoruz ama benim dükkanım yıkılacağı için gittim belediyeden ihale usulü ile 2 milyon 2 bin lira ücret ödedim. İçindeki insana da 1 milyon lira para verdim. Şimdi bizim daha büyük dükkanlarımızı yok parasına alıyorlar” ifadelerini kullandı.