Rize'de Eğitimciler laf değil icraat bekliyor

TAKİP ET

Türk Eğitim-Sen Rize Şubesi tarafından eğitim çalışanlarının sorunları dile getirildi ve "Laf değil icraat bekliyoruz" açıklaması yapıldı.

Rize Valiliği önünde gerçekleştirilen eylemde konuşan Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen Rize Şube Başkanı Murat Köseoğlu, "Meslek Kanunu ve Öğretmenlik Meslek Kanunu çalışmalarının bir an önce tamamlanıp hayata geçirilmesini istiyoruz" dedi.

2021 Ekim ayı itibariyle son bir yılda 4 kişilik ailenin zorunlu harcamalarının aylık bin 747 lira 29 kuruş arttığını belirten Köseoğlu, "Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan Ekim 2021 fiyatlarına göre tek kişinin yoksulluk sınırı 4 bin 514 TL,  Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 9 bin 373 TL olarak belirlenmiştir. Enflasyon Aralık ayında açıklanan oranı yüzde 21.31 çıkmış, alım gücü iyice düşmüştür. OECD ülkeleri ile kıyaslandığında da ülkemizde öğretmen maaşları çok düşüktür. Öğretmen maaşlarında OECD ortalaması 10 yıllık ilkokul öğretmeni için yıllık brüt 44 bin 871 dolar, 15 yıllık ilkokul öğretmeni için yıllık brüt 48 bin 25 dolardır. Bu rakam satın alma gücü paritesine göre hesaplanmıştır. Cumhuriyetin ilk kuruluş yıllarında da bir öğretmen maaşı 25 cumhuriyet altını iken bugün 1 cumhuriyet altınına eş değerdir. Dolayısıyla alım gücünün giderek düştüğü, enflasyon rakamlarının ortada olduğu bu dönemde tüm öğretmenlerimize, eğitim çalışanlarına ve kamu çalışanlarına son bir yıldaki kayıpların telafisi için en az 1000 TL seyyanen zam yapılmalı, yüzde 3 refah payı maaşlarına eklenmelidir." şeklinde konuştu.