Rize'de 6 aile kamulaştırma mağduru oldu

TAKİP ET

Rize'de kurulacak Kültür Sokağı için 130 bin TL'ye evlerinden vazgeçmek zorunda kaldıklarını belirten vatandaşlar, mağdur olduklarını söyledi.

Merkeze bağlı Piriçelebi Mahallesi Antika Sokak'ta bulunan yapılar, Rize Belediyesi tarafından yapılması planlanan Kültür Sokağı Projesi nedeniyle geçtiğimiz yıl yıkılmaya başlandı.

4 katlı ve 3 katlı iki apartmanın sakinleri, Belediye tarafından satın alınan ve satın alınmak istenen evlerine verilen ücretlerin kendilerine yeni bir ev almak için yetmediğini söyleyerek mağdur olduklarını iddia ettiler.

Dairesini 130 bin TL'ye vermek zorunda kaldığını ifade eden Hasan Karadereli, "Aşağıda yıkılmayan 3 katlı bir bina var. 680 bin TL fiyat biçildi ona. Bizim 6 daireye 650 bin TL fiyat biçtiler. Adam başı 130 bin TL düştü. O parayla biz bir şey alamayız." dedi.

"Bize bir oyun ettiler"

Evine karşılık ev verilmeden anlaşmayacağını söyleyen Hatice Karadereli, "Çok fena bir vaziyetteyiz. Eşim hayatını kaybetti, 2 çocuğumla beraber ben 130 bin TL ile kirada ne kadar durabilirim. Evini satan herkes pişman. Burada 50 yıllık, 100 yıllık evler var, dışarıdan mantolama yapıyorlar ama bize hiç öyle bir imkan tanınmadı. Başımızda bu işlerden anlayan biri olmadığı için çok mağdur olduk. Ben anlaşmadım, anlaşamam da. Çıkacağım tamam, bize bir oyun ettiler, evlerimize çürük raporu koydular. İmza vermem onlara. Ben ev istiyorum, evime karşılık bana ev göstersinler" ifadelerini kullandı.

6 daire için verilen para 650 bin TL

Verilen kira yardımı ile Rize şartlarında ev tutmalarının mümkün olmadığının kaydeden Karadereli, "Sabahleyin belediyeden geldiler ve bana bize bir ay mühlet verdiklerini, bir ay içerisinde buradan çıkmazsak elektriğimizi, suyumuzu keseceklerini ve bu şekilde çıkmak zorunda kalacağımızı söylüyorlar. Bugün 2 bin lira bir evin kirası. Kira yardımı yapıyorlar, o da 5 ortağız, 830 TL'yi böleceğiz beşe. 6 dairemiz için bize verilecek para 650 bin TL. En düşük, zemin kata bile adamlar 2 bin TL kira istiyor. Bben senin projen nedeniyle mağdur mu olacağım" şeklinde konuştu.

"Ölene kadar imza vermeyeceğim"

Mağdur olduğunu dile getiren bir başka apartman sakini Zehra Ceylan da, "Eşim vefat etti, 2 yaşında yetim bıraktı bana. Çalıştım çabaladım aldım bir ev, onu da bırakmıyorlar bana. 'Çıkın buradan, çıkın buradan' da ben nereye çıkacağım? Benim köyde bir evim yok. Tüm gücümü buraya harcadım, çalıştım çabaladım bu kadar anca edebildim. Şimdi evime 130 bin TL para veriyorlar. Onunla ben bir yıl kirada anca otururum. Ne yapabilirim? Yapacak bir durumum da yok. Ölene kadar imza vermeyeceğim." diye konuştu.

"Evimize çürük raporu verdiler"

Evine çürük raporu verilmesinin ardından anlaşma sağlamak zorunda kaldığını fakat evine karşı aldığı para ile hiçbir mülkiyet edinemediğini ve edinmesinin de mümkün olmadığını ifade eden Günnur Karadereli de, "Bizim evimize çürük raporu verildi. İmzalarımızı verdik, anlaştık ama çok pişman olduk. Ben şu anda 3 çocukla birlikte kirada oturuyorum. Bize çok az bir para verdiler. Biz ne bir iz ne bir yordam biliyorduk. Benim payıma 130 bin TL para düştü. 130 bin TL'ye ben şu anda Rize şartlarında ne alabilirim. Bu mahallede 1 milyondan aşağıya daire yok şu anda" şeklinde konuştu.