Rize'de 49 üreticiye maviyemiş fidanı dağıtıldı

TAKİP ET

Rize'de 49 üreticiye toplam 9 bin 800 adet maviyemiş fidanı düzenlenen törenle dağıtıldı.

Rize Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) arasında imzalanan protokol ile yürütülen “DOKAP Bölgesinde Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında bahçe tesis edilecek 49 üreticiye toplam 9 bin 800 adet maviyemiş fidanı düzenlenen törenle dağıtıldı.

Çaykur Didi Stadyumu Maraton Tribünü Arkasında düzenlenen maviyemiş dağıtım törenine Rize Valisi Kemal Çeber, Vali Yardımcısı Bayram Sağır, DOKAP Başkanı Hakan Gültekin, İl Tarım ve Orman İşleri Müdürü Murat Genç, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Yılmaz, Çevre Şehircilik İl Müdürü Ali Serkan Savaş yanısıra Sivil Toplum Temsilcileri, Kurum amirleri ve diğer yetkililer katıldı.

Törende konuşan İl Tarım Müdürü Murat Genç, "Rize Türkiye’de üretilen maviyemişin yüzde 15’ini karşılamakta olup üretiminde 3'üncü sırada yer almaktadır. Maviyemiş projeleri kapsamında bugüne kadar toplam 311 dekar alanda bahçe tesis edilmiş, 2020 yılında 200 ton ürün elde edilmiştir. 311 dekar maviyemiş bahçemizi, teslim ettiğimiz fidanlarla birlikte 360 dekara yükselterek üçüncü sırada yer alan ilimizi daha yukarlara taşımış olacağız." dedi.

DOKAP Başkanı Hakan Gültekin ise yaptığı konuşmada, "2015 yılında başlayarak bugüne kadar tıbbi ve aromatik bitkilerle ilgili DOKAP’ın 9 ilde önemli çalışması oldu. 450 bitkinin envanteri çıkartıldı. Bunların 17 tanesi ile ilgili hedef koyuldu. Rize İlimizde de likapa hedeflerimiz arasındaydı." diye konuştu

Vali Kemal Çeber de yaptığı konuşmada Rize’nin çok önemli bir il olduğunu belirterek, "Rize bu tip projelerle anlamlandırmamız gereken bir vilayettir. Muhteşem bir doğamız var. Yaylalarımız, vadilerimiz, kalelerimiz, şelalelimiz bize özgü ürünlerimiz, bize özgü bitkilerimiz, endemiklerimiz bunlar ve sayamadığım birçok ürünle berber biz çok özel bir vilayetiz. Ama bu özelliklerimizden de istifade edebilmemiz bizim çabalarımızla olacaktır. Bu değerlerimize ne kadar sahip çıkarsak o kadar fayda elde edebiliriz. Geldiğimizden beri coğrafi işaretlerle çok yakından ilgilendik. Geldiğimizde 2 coğrafi işaretimiz vardı. Bugün 11 tane coğrafi işaretimiz var. Maviyemiş de bunlardan bir tanesi. Rize çayın başkenti ve çay Rize için çok önemli. Fakat çaydan öncede Rize’de pek çok ürün vardı. Mesela mandalina. Antalya'da Rize mandalinası satılıyorsa demek ki mandalinanın en önemli ekim merkezlerinden biriymişiz. Bunu da tekrar canlandırmaya gayret etmeliyiz. Bunun dışında da değerlerimiz var. Bizim değerlerimizin hepsine sahip çıkmamız lazım." dedi