Rize Belediyesi hukuk suçu işliyor

TAKİP ET

Rizeli İşletme Sahibi Abdulkadir Poyraz, Rize Belediyesi'nin Trabzon Bölge İdare Mahkemesi ve Rize İdare Mahkemesi'nin verdiği kararlara rağmen mekanını boşaltarak hukuk suçu işlediğini söyledi.

Turgay AYHAN

Rize’de Fevzi Çakmak Caddesi üzerindeki Doktorlar Sitesi’nin 1. katında yer alan Güneş Restorant isimli işletmenin sahibi olan Abdulkadir Poyraz, mekanının Rize Belediyesi tarafından alınan haksız ve usulsüz kararlar yüzünden kapatıldığını ve mahkeme kararı olmasına rağmen, mekanının camına Kültür Sanat Merkezi tadilatı yazısı asıldığını söyledi.

Poyraz yaptığı açıklamada ilgili restorandı  1993 yılında satın aldıklarını ve o tarihten bu yana işletmeciliğini yaptıklarını belirterek, “1995 ve 1996 yıllarında Rize Belediyesi’ne dilekçe ile mekanı satın aldığımızı bildirdik ancak belediye bu tarihten sonra hiç bir yazışmamıza cevap vermedi. 2000-2003 yılları arasında bu yüzden mekanımız kapalı kaldı. Bu kez 2002 yılında mekanı bize satan Hasan Kuleli devreye girdi ve noter huzurunda bize vekaletname verdi ve bu sayede 2003 yılında belediye ile yeni bir kira sözleşmesi imzaladık. Ama buna rağmen belediye encümen kararıyla mekanımızın ruhsatını iptal edip, tüm eşyalarımızı boşalttı. Borçlarımızdan dolayı bizi icraya verdi ancak bize gönderdiği yazıda, belediyede bizimle muhatap olacaklarına dair bir belge ya da bilginin bulunmadığını söylüyorlar” dedi.

Hukuk savaşım devam ediyor

Konunun Başkan Reşat Kasap’ın bilgisi dışında geliştiğini iddia eden Poyraz, “Hukuk savaşım devam ediyor. Belediye ile yaptığım her yazışma, her belge elimdedir. Zaten hem Rize, hem Trabzon mahkemeleri beni haklı bulup yürütmeyi durdurdu ama buna rağmen belediye hukuku çiğneyerek işlem yaptı. Belediye beni muhatap alamayacağını söylüyor ama icraya beni veriyor. Benle kira sözleşmesi imzalıyor, hatta kira borçlarım için yapılandırma sözleşmesi de imzalayabiliyorlar. Ama diğer türlü ben yine muhatap görülmüyorum. Aldıkları kararlarda ve söylemlerde tezatlıklar dolu” dedi.

Neye dayanarak kiralandı?

Trabzon Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilmesine ve yasal sürecin devam etmesine rağmen mekanının Rize Belediyesi Kültür Sanat Merkezi’ne dönüştürüleceğini söyleyen Poyraz, “Kapı mühürlü olmasına rağmen, yasal sürece bile bakılmadan kafalarına göre mekanımızı kiralıyorlar. Üstelik mahkeme kararı süreç bitene kadar burasının başka bir şahısa kiralanamayacağını söylüyor. Neye dayanarak burası Kültür Sanat Merkezi olacak? Eski Başkan Halil Bakırcı mekanıma göz yumdu da, bunlar mı hazmedemediler belediyenin yanında bir gazinonun olmasını. Kaldı ki 25 yıldır oradayız, çevreye ses kirliliği yaymayan bir mekanız. İlla da istemiyorsanız bana yeni yer gösterirsiniz, telafi yoluna gideriz, ama bu şekilde mağdur ederek ne yapmak istiyorlar. Tüm eşyalarımı camdan çıkarttılar, hepsi perişan oldu. Mağduriyetim giderilmeden hukuk savaşımdan vazgeçmeyeceğim” dedi.

Dava sürecinde yaşananlar

Abdulkadir Poyraz’ın elindeki, Rize Belediyesi’ne 1996 tarihinde sunduğu ve mekanı satın aldığını bildiren dilekçe örneği, 2002 yılında mekanın eski sahibi Hasan Kuleli’ni burayı Abdulkadir Poyraz ve ortaklarına devrettiğini, onları vekil kıldığını gösteren noter tasdikli dilekçe, 2003 yılında Rize Belediyesi ile yapılan yeni kira sözleşmesi ve 2011 yılında yapılan  borç yapılandırması gibi belgeleri Rize İdare Mahkemesi’ne ve ardından Trabzon Bölge Mahkemesi’ne sunarak, haklılığını ispatladı.

Rize Belediyesi encümen kararı ile önce 30 Aralık 2014 tarihinde işletmenin alkollü eğlence yeri işletme belgesi iptal edildi. Ardından 6 Ocak 2015 tarihinde alınan karar ile işletmenin 15 gün içinde boşaltılması istendi. Bu kararı Rize İdare Mahkemesi, 17 Şubat 2015 tarihinde verdiği karar ile  yürütmeyi durduruldu. Rize Belediyesi bu kez 14 Nisan 2015 tarihinde işletmenin tamamen kapatılmasına oy birliğiyle karar verilen encümen kararına imza attı. Eldeki belgeler ve Rize İdare Mahkemesi’nin kararını emsal gösteren Trabzon Bölge İdare Mahkemesi de 12 Mayıs 2015 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Son olarak Rize İdare Mahkemesi de 19 Haziran 2015 tarihinde verdiği kararla Abdulkadir Poyraz’ın mekanı işletmeye yetkili olduğu, işgalci durumunda olmadığı ve eldeki belge ve delillerin bu durumu ispatladığına hüküm getirerek, Rize Belediyesi’nin yaptığı işlemlerin hukuka uygunluğunun bulunmadığını ve açılan dava masrafının da Rize Belediyesi tarafından ödenmesine karar verdi.