Rize atık sularıyla Karadenizi kirletmeyecek

TAKİP ET

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen IPA II. dönemi Çevre ve İklim Eylemi Sektör Operasyonel Programı projelerinden 'Rize Atıksu Arıtma Tesisi'nin temeli atıldı.

İslampaşa Sahilinde düzenlenen temel atma törenine; Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, Avrupa Birliği Büyükelçisi ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer-Landrut, Rize Vali Yardımcıları Ömer Faruk Duman, Kübra Baka Kılıç, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü AB Mali yardımları Dairesi Başkanı ve IPA Direktörü İsmail Raci Bayer, Proje Müşaviri - Eptisa Türkiye ve Orta Asya Direktörü Serdar Hakkaçırmaz, Yapım Yüklenicisi - Airbiogaz Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Izolluoğlu katıldı.

Temel atma töreninde konuşan Avrupa Birliği Büyükelçisi ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer–Landrut; ilk defa Rize’ye geldiğini söyleyerek "Bu proje Avrupa Birliğinin en büyük projelerinden biri. Eminim ki proje çevrenin korunmasına Rize halkının sağlığının korunmasına ve çok güzel olan Karadenizin korunmasına yardımcı olacaktır. " dedi.

Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin ise konuşmasında; “Proje ile Alipaşa’dan Gündoğdu Bozukkale'ye 17km’lik bir konrektör hattı yapmış olacağız. Akabinde İslampaşa mahallemizde 30 dönümlük bir ileri biyolojik arıtma ile beraber Rize'nin 250 bin nüfusuna seslenebilecek 2050 yıllarına kadar bizi idame ettirecek gayet çevreci bir projeyi hayata geçireceğiz." diye konuştu.

Başkan Metin, toplam maliyeti yaklaşık 20 Milyon Avro olan Rize Atıksu Projesi’nin yüzde 85’inin Avrupa Birliği, yüzde 6’sının  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve yüzde 9’unun Rize Belediyesi tarafından finanse edileceğini söyledi.

Rize Atık Su Toplama Sistemi ile yaklaşık 16 km atık su kolektör hattı ve şebeke bağlantısı yapımı, 1,2 km yatay geçiş imalatı, 3,5 km terfi hattı, 3 yeni terfi istasyonu, yaklaşık 500 adet muayene bacası, 545 adet parsel bağlantısı ve terfi istasyonları için otomasyon sistemi yapım işi gerçekleştirilecek. Rize Atık Su Arıtma Tesisi projesiyle 2047 yılına göre günlük 30.403 metre küp ortalama debi ile, fiziksel, kimyasal ve biyolojik arıtma üniteleri, çamur kurutma üniteleri ve koku giderici üniteyi de içeren bir atık su arıtması hedefleniyor.