Rektör Karaman RTEÜ'nün dünü ve bugününü anlattı

TAKİP ET

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, katıldığı televizyon programlarında üniversitenin kuruluşundan bugüne kadar gösterdiği gelişimi anlattı.

RTEÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Çay Tv'de Togay Muratoğlu'nun sunduğu "Çay'da Sabah" ve Kaçkar Tv'de Mehmet Can Peçe’nin sunduğu "Gündem" programlarına konuk olarak, paylaştığı veriler eşliğinde RTEÜ'nün fakülte, enstitü, yüksekokul ve meslek yüksekokullarının bölüm ve programları, akademik ve idari kadrosu, öğrenci potansiyeli, bilimsel çalışmaları, imkânları, donanımı, altyapısı, sosyal-kültürel ve sportif faaliyetleri ile yurt içi ve yurt dışı değişim programlarından söz etti.

Kısa süre önce Ortadoğu Teknik Üniversitesi URAP Araştırma Laboratuvarı’nın yapmış olduğu değerlendirmeye göre RTEÜ'nün, 2017-2018 sıralamasında dünyanın en iyi ilk 2000 üniversitesi arasında 1931. sırada yer aldığını hatırlatan Rektör Karaman, “Dünyanın en iyi ilk 2500 Üniversitesine bakıldığında Türkiye, 86 Üniversite ile sıralamada Çin, ABD, Japonya, Hindistan, Fransa ve İngiltere’nin ardından listede en çok üniversitesi olan 7. Ülke olmuştur. Bu tablo gerek ülkemiz, gerekse Üniversitemiz açısından sevindirici bir gelişmedir. Yine, Ortadoğu Teknik Üniversitesinin açıklamış olduğu Akademik Başarı ve Performans verilerine göre 2000 yılından sonra kurulan 74 üniversite arasında 7., bir önceki yıl 50. sırada olup bu yıl 102 devlet üniversitesi arasında 43., geçtiğimiz eğitim-öğretim yılında 60. sırada olup  2017-2018 Akademik yılı tüm üniversitelerin genel puan tablosu sıralamasında Üniversitemiz 50. sıraya yükselmiştir.” dedi.

Sıralamalarda sürekli yükseliş

TÜBİTAK tarafından desteklenen projeleri de yıllar bazında değerlendiren Rektör Karaman, "Üniversitemiz, tüm üniversiteler arasında desteklenen proje sayısı açısından 2014 yılında 67. sıradan 2015 yılında 38. sıraya, 2016 yılında ise başarı grafiğini daha da artırarak 25. sıraya yükseldi. Önerilen proje sayısı açısından ise; 2014 yılında 47. sırada, 2015 yılında 41. sırada ve 2016 yılında ise 35. sırada yer aldık. Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin Öğretim Üyemiz Yrd. Doç. Dr. Ersen Beyatlı öncülüğünde yüksek verimliliğe sahip elektromobil araç ürettik. TÜBİTAK tarafından Kocaeli Körfez Yarış Pisti’nde bu yıl 13.'sü düzenlenen uluslararası Alternatif Enerjili Araç Yarışları’nda 100 km’de 1,4 TL değerinde yakıt tüketimine sahip ATMACA elektromobil aracımız, Üniversitemizi temsil etti. ATMACA ekibi üretmiş oldukları araç ile yarışmada 51 üniversite takımından 18. oldu.” şeklinde konuştu.

Merkez Kampüs büyüdü

Farklı noktalarda kampüsleri bulunan Üniversitenin tamamlanan ve devam eden projeleri hakkında da detaylı bilgiler veren Rektör Karaman, “Açılışı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirilen Merkez Kampüsümüz içerisindeki 23 bin metrekare alana sahip olan ve içerisinde; 300 kişilik konferans salonu, 150 kişilik anfi, 35 derslik, 150 araç kapasiteli otopark bulunan İlahiyat Fakültemiz, bu fakültemizle birlikte yine Merkez Kampüsümüzde yapımı tamamlanan 37 bin 500 metrekare alana sahip olan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemiz ve Hukuk Fakültemiz bulunuyor. Tamamlanan projelerimizden biri de 11 bin metrekare alana sahip olup içerisinde 13 derslik, 4 anfi, 39 ofis, 280 kişilik konferans salonu, kantin, mutfak, yemekhane, soğuk hava deposu ve depo bulunan Ardeşen Turizm Fakültemiz. Ayrıca, bilim adamlarımız tarafından denizcilik alanında yapılacak olan bilimsel çalışmalara katkı sağlaması amacıyla Üniversitemize kazandırılan 25 metre uzunluğundaki Karadeniz Araştırma Gemisinin onarımı tamamlandı." dedi.

Yeni projeler devam ediyor

Devam eden projeler hakkında konuşan Karaman, "Üniversitemiz akademik ve idari personeline yönelik olarak başlatılan ve bünyesinde yürüyüş yolları, sosyal alanlar, oyun parkları ve rekreasyon alanları, 30 blok, 2+1 daire olmak üzere 60 daire, 30 blok, 3+1 daire olmak üzere 420 daire ile toplam 480 daire bulunan Güneysu ilçesi Adacami mevkiindeki Toplu Konut Yerleşkemiz. %70 oranında kaba inşaatı, iç donanım olarak ise %30′u tamamlanan yerleşkede sosyal tesis alanları, spor tesisleri ve yerleşke içerisindeki caminin çevre düzenlemesi çalışmaları hızlı bir şekilde devam ediyor. 2018 yılının son çeyreğinde ilk etap olarak, içerisinde 384 daire bulunan 24 blok hizmete açılacak. Bir diğer projemiz ise, tamamlandığında Üniversitemizin çehresini değiştirecek olan ve içerisinde sosyal, sportif ve rekreasyon alanların yer alacağı Sahil Dolgu Alanı (Batı Park) projesi 134 dönüm araziyi kapsıyor. Devam eden projelerimiz arasında İslampaşa Yerleşkemizde 25 bin metrekare alan üzerinde; 175 ünite, 6 derslik, 48 çalışma odası, dekanlık ve 100 araç kapasiteli otoparkın yer alacağı yeni Diş Hekimliği Fakültemiz yer alıyor. Ayrıca, 352 metrekare alan üzerinde inşaası hızlı bir şekilde süren İslampaşa Yerleşkesi Camii’ni 2018 yılında tamamlamayı hedefliyoruz. Bu projemizle birlikte bin 789 metrekare alan üzerinde yapım çalışmaları devam eden Pazar Yerleşkesi Camimiz de yer alıyor.” şeklinde konuştu.

Acilen modern bir hastane yapılmalı

Rize'de yapılması planlanan şehir hastanesi konusuna da değinen Rektör Prof. Dr. Hüseyin Karaman, “Mevcut Eğitim-Araştırma hastanesi mimari açısından Tıp Fakültesi hastanesi formatında yapılmadığı gibi günde yaklaşık olarak 3 bin 500, 4 bin sayısına ulaşan hasta potansiyeline de hizmet verememektedir. Acilen tıp eğitimi ile sağlık hizmetinin birlikte verilebileceği, ilimizin en az gelecek 50 yılına hitap edebilecek modern bir hastane yapılmalıdır. Hastanenin yapılacağı yer, mevcut Paketleme Fabrikasının olduğu yer de olabilir, başka bir yer de olabilir. Bu konuda ilin sağlık yöneticileri, Valisi, Milletvekilleri, Belediye Başkanı, Bakanı ve konuyla ilgili uzmanlar ile birlikte karar verilmelidir. Bu noktada ortak akılla hareket edilmelidir. Ancak karar verilirken ilin ufkunu ve geleceğini daraltmamak, on yıl sonra keşke dememek için yapılan havalimanı ile Ovit tünelini, yapılması düşünülen lojistik merkezi de dikkate almak, hastanenin sadece Rize’ye değil, Trabzon’un doğusu ile Erzurum’un kuzeyine, Artvin’e ve Gürcistan’a da hizmet vereceğini hesap etmek, ona göre karar vermek gerekir.” dedi.

Rektör Karaman son olarak, Üniversitenin kuruluşundan itibaren destek veren başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Milletvekillerine, Bakanlara, Üniversite Geliştirme Vakfı Başkanı ve üyelerine, Rizeli hayırseverler ile STK’lara teşekkür ederek, şehrin lokomotifi konumundaki RTEÜ'nün Rize’nin güzide kurumlarından biri olduğunu ve yıpratılmaması gerektiğini ifade etti.