Prostat Kanseri Tedavisi ve Prostat Kanseri Şikayetleri Nelerdir?

TAKİP ET

Prostat Kanseri Tedavisi, dünya üzerinde erkeklerin en sık yakalandığı ve ülkemizde de yüksek bir oranda görülen prostat kanseri, erken evrelerde teşhis ve prostat kanseri tedavisi ile artık çözümsüz olmaktan çıkarken, doğru tanı, tedavi tamamen iyileşebilen kanser türleri arasında bulunur. Çevre şartları ve genetik nedenlere dayandırılan prostat kanseri oluşumu çoğunlukla geç yaşlardaki erkeklerde yaygın olarak görülür. Erkeklerde meni yapımından sorumlu organ olan prostat bir çeşit bezdir. Prostat kanseri, prostatta bulunan hücrelerin çoğalmaya başlamasıdır. Bu çoğalma ile birlikte tümörlü yapılar oluşur. Tümör sadece prostat içinde varlığını sürdürmeye devam ederse iyi huylu gözüyle bakılır. Ancak yayılma eğilimi gösteren bir tür ise kötü huylu olarak değerlendirilir. Kötü huylu olan tümörlere kanser adı verilir. Hastanın prostat kanseri tedavisi planlaması bütün tanıların konulmasının ardından yapılır.

Prostat Kanseri Tedavisi Öncesi Tanı

Prostat kanseri tanısı koyarken öncelikle PSA düzeyine bakılır. Prostat tarafından üretilen bir madde olan PSA değerinin yüksek olması kanser şüphesini ortaya koyar. Bu maddenin normal değerinin 4 ng/dl ve altında olması gerekir. Değerin bu oranın üzerinde olması durumunda ayrıntılı incelemeye geçilir. Elle muayene, ultrason ve röntgen gibi görüntüleme tekniklerinin kullanılması, prostattan parça alınarak incelenmesi kanser tanısında kullanılan yöntemler arasında bulunur. Kanserin yayılımını öğrenmek içinde kemikler ve akciğerler kontrol edilir. Tam tanının konulmasının ardından prostat kanseri tedavisi aşamasına geçilir.  Sorusunun cevabına detaylı olarak sitemizden erişebilirsiniz.

Prostat Kanseri Tedavisi Yöntemleri

Prostat kanserinin tanısı ve evresinet olarak belirlendikten sonra uygulanacak tedavi biçimi hakkında karar verilir. Cerrahi yöntem ve ilaçlar prostat kanseri tedavisi için kullanılan en bilindik yöntemler arasında bulunur. Bilinen en eski yöntemlere en olarak son yıllarda tedavi programına eklenen fokal terapi, umut veren gelişmeler yaratan bir sistemdir. Bu tedavi yöntemi klasik prostat kanseri tedavisi için daha az yan etkiler gösteren bir yöntemdir. Kesi oluşmaması, tedavi sonrası hastanın gündelik yaşamına daha rahat geri dönmesi yaygınlaşan bir yöntem olmasının önünü açmıştır.

Fokal Terapi ile Prostat Kanseri Tedavisi

1990'lı yılların başında uygulanmaya başlanan fokal terapi yöntemi son yıllarda prostat kanseri hastalarına uygulanan en modern sistemlerden biridir. Fokal terapi ile prostat kanseri tedavisi civar doku ve organlara zarar vermeyen bir sistemdir. Buradaki hedef yüksek yoğunluklu odaklanmış ultrason yöntemi ile kanserli hücreleri yok etmektir. Fokal terapi yöntemi kullanılarak prostat kanseri tedavisi olan hasta çok kısa sürede taburcu olur. Bu tedavi diğer yöntemlerde risk olan iktidarsızlık sorunu oluşması durumu oluşturmaz. Ayrıca bu tedavi diğer tedavi yöntemlerine de zemin hazırlar. Kanser tedavisi olan hastaya daha önceki yaşam biçiminde kanseri tetikleyen unsurlardan durması önerilir. Alkol, sigara, uyuşturucu gibi kanserli hücrelerin oluşmasına neden olan maddeler bu kişilerin hayatlarından kesin olarak çıkmalıdır.