Prof.Dr. Dursun: Lahana tiroid hastalıklarını arttırıyor

TAKİP ET

RTEÜ Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Engin Dursun, bölgede lahana ve sık çay içilmesine bağlı tiroid hastalıklarının yoğun görüldüğünü söyledi.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Rize Eğitim ve Aaştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Bölümü Ana Bilimdalı Başkanı Prof. Dr. Engin Dursun, Tv53'de Gazeteci Mustafa Bayrak'ın "Gündem Rize" programına konuk oldu.

Rize'nin iller bazında küçük bir il olmasına rağmen etrafındaki yerleşim yerleriyle beraber yoğun hastanın olduğu bir bölge olduğunu söyleyen Prof. Dr. Engin Dursun, “Genelde bizlere gelen hastalarımız, baş ağrısıyla, burun tıkanıklığı ile işitme kaybıyla, baş dönmesiyle, burun veya geniz akıntısıyla, kulak çınlamasıyla gelebiliyor. Nadiren de olsa boyunda şişlikle de gelen hastalarımız oluyor. Gelen hastayı, hasta bazında değerlendirip, şikâyete konu hastalığı bulup tanı ve tedavisini yapmak bizim birinci görevimiz” dedi.

Lahana ve çok sık çay içmek tetikliyor

Bölgesel özelliklerden kaynaklı tiroid hastalıkların bu bölgede çok etkili olduğunu kaydeden Prof. Dr. Engin Dursun, "Tiroid hastalıkları hastane içerisinde belli branşlarda paylaştık. KBB, bu bölgede genel olarak genel cerrahi ve endokoloji veya dâhiliye problemleri içerisinde çözülüyor. Bu bölge iyot eksikliği ve buna benzer problemler nedeniyle lahananın çok yenmesi ve çayın çok içilmesi nedeniyle tiroid hastalıklarının çok sık görüldüğü bir bölgedir.” dedi.

Kulak ağrısı ve işitme kaybıyla gelen hasta sayısı fazla

İşitme kaybı veya işitme kaybı nedeniyle baş dönmesi ve kulak ağrısıyla kendilerine başvuran hasta sayısının da çok fazla olduğunu belirten Prof. Dr. Dursun, "Bir iki gün içerisinde ortaya çıkan işitme kaybı bizim için son derece önemlidir. Bu birden meydana gelen işitme kaybı hastalığı acil tedavi gerektiren, biran önce tedavisine başlanması gerektiren bir durum. İşitme kaybının en sık görüleni zaman zaman başımıza da gelen kulak kirleridir. Kulak kirleri suya girme, düş almadan sonra işitme kaybıyla hasta bize geliyor. Bölgemiz itibariyle denize yakın bir bölgeyiz. Özellikle yazın denize girme olayları çok fazla oluyor, havuz kullanılıyor. Bu tür yerleşim yerlerinde dış kulak yolu iltihabi nedeniyle hasta bize geliyor. Bunların tedavisi tamamen farklı. Bazen üst solunum yolu enfeksiyonlarının neden olduğu ani bir, işitme kaybı da gelişebiliyor. Bu gelişen enfeksiyon nedeniyle kulak zarı etkilenebiliyor. Bunlar pratikte en sık gördüğümüz işitme kayıplarıdır. Bir de kliniğimizin özelliği nedeniyle doğuştan itibaren işitme kaybı olan hastalarımız da var. Ana bilim dalımızın altında çalışan hastanemizde Odyoloji bölümü Türkiye'deki 25 referans merkezlerinden bir tanesidir." dedi.