Özgül Öğrenme Güçlüğü

TAKİP ET

ÖÖG olarak nitelendirilen özgül öğrenme güçlüğü; matematik ve yazılı anlatımlarda yaşıtlara nazaran daha geride olmak olarak tanımlanmaktadır. Çocukların zihinsel ilintileriyle alakalı olmadan, kronolojik testlere göre edinilen sonuçlar dahilinde verilen bir kavramdır. Alınan eğitimler ve tespit edilen zeka düzeyi kalıplarına göre belirlenen özgül öğrenme güçlüğü, psiko-sosyal eğitim ile tedavi edilir.Madalyon Psikiyatri Merkezi ÖÖG olan çocuklarda psiko-sosyal eğitimler ve çeşitli terapilerle hizmet veriyor. Ankara merkez klinik ve İstanbul’da iki klinikleriyle faaliyet gösteren merkez, çocuk, ergen, aile ve yetişkin tedavi birimleriyle profesyonel hizmetler sunuyor.Özgül öğrenme güçlüğü tedavilerinde uygulanan terapi yöntemleri hakkında bilgi edinmek için madalyonklinik.com web sitesine erişim sağlayabilirsiniz. Telefonla randevu, telefonla terapi, online randevu ve online terapi hizmetlerinden yararlanabilir, kliniklere göre hekim kadrosunu inceleyebilirsiniz.

Özgül Öğrenme Güçlüğü Nedir?

Okuma ve matematiksel fonksiyonlarda daha güç ve geç öğrenen çocukların, zihinsel ve kronolojik yaşlarına göre yaşadıkları öğrenme güçlüğüne özgül öğrenme güçlüğü denilir. Bu öğrenme güçlüğü, temel 3 fonksiyona bağlı olarak belirlenmektedir. Bunlar;

Disleksi: Okuma alanında öğrenme güçlüğü

Disgrafi: Yazı alanında öğrenme güçlüğü

Diskakuli: Matematik alanında öğrenme güçlüğüOlarak tanımlanmaktadır. Özgül öğrenme güçlüğü, çocuklarda gözlemlenen diğer gelişim bozuklukları ile karıştırılmamalıdır. Görsel, işitsel ve zihinsel gelişim geriliği gibi faktörlerden farklı- bağımsız olarak görülen bir durumdur.Duygusal, iletişim ve yaygın gelişimsel bozukluklardan farklı olarak tanımlanan ÖÖG, eğitim destekleri ve terapiler ile büyük oranda düzeltilebilecek bir durumdur.

Özgül Öğrenme Güçlüğünün Nedenleri

Farklı unsurlara bağlı olarak görülebilen özgül öğrenim güçlüğünün nedenleri, genel olarak şu şekildedir;

Doğum esnasında yeteli ve nitelikli oksijen alınmaması

Doğumun güç ve zor olması

Anne karnında, anne adayının uyuşturucu, alkol gibi bağımlılık maddeleri alması

Beslenme bozuklukları ve düzensizliği

Çeşitli travmalar ve aşırı/ bilinçsiz ilaç tüketimleri

Metabolik beyin hastalıkları

Çevresel unsurlar

Yüksek ateşe bağlı olarak görülen menenjit ve benzeri hastalıklar

Kulak enfeksiyonlarıÇocukların öğrenim güçlüğünü etkileyen bu veya benzer nedenler, zihinsel aktivite merkezlerinin etkilenmesi ya da etkilenmiş olmasına bağlı olarak gözlemlenen bir durumdur. Özellikle doğum esnasında, oksijenin geç gitmesi, zor gitmesi, beynin yeni dünyada geç algılama modeline bürünmesine neden olabilmektedir.

Özgül Öğrenme Güçlüğü Nasıl Tedavi Edilir?

Madalyon Klinik merkezleri, ÖÖG terapi uygulamaları ile çocuk ve ergen tedavilerinde hizmet veriyor. Yaşam boyu sürebilen ve psiko- sosyal eğitim metotlarıyla uygulanan bir tedavi özelliğine sahiptir.ÖÖG- Özgül Öğrenme Güçlüğü tedavisi; gelişimi dolaylı ya da doğrudan etkileyen ve çocuğun öğrenmede yetersiz olmasına neden olan süreç belirlenir. Düzeltilmesi gerek süreç ve süreçler, çeşitli algılama metotlarının geliştirilmesiyle sağlanır.Eğitim metotları, görsel, işitsel ve dokunsal gelişim uygulamaları ile kinestetik algı geliştirilmesi üzerine pek çok yöntem uygulanır. Ardışık yeteneklerin kazandırılması ve geliştirilmesi, dikkat- konsantrasyon- odaklanma, bellek gelişimi ve yetenek kazandırılması, algı ayrıştırma modüllerinin öğrenilmesi gibi yöntemler, özgül öğrenme güçlüğünün ve algılama geriliğinin düzeltilmesinde olumlu- etkili rol oynar.