Organik Muhlamalık Peynir

TAKİP ET

Peynirin insan sağlığı açısından en değerli besin olması peynir çeşitlerinin de ülkemizde bir hayli fazla olmasını sağlamaktadır.

İnsan sağlığı açısından değerli olan peynirin seçimi en iyi şekilde yapılmaktadır. Karadeniz yöresine ait, Ege yöresine ait, İç Anadolu yöresine ait, Doğu bölgemize ait bir çok çeşitte peynir çeşidi bulunmaktadır.

Ezine peyniri, Erzurum civil peynir muhlamalık peynir ve kolot peyniri günümüzde en fazla tüketilen peynir türlerindendir. Bu peynir çeşitlerinin faydaları saymakla bitecek gibi değildir. Çocuklarda kemik gelişimini hızlandıran peynir çeşitleri yaşı ilerlemiş kişilerde de kemik erimesinin engellenmesini sağlayabilmektedir. Demans ve Alzheimer hastalıklarını önleyici etkisi bulunan bu peynir türlerinin bir çok hastalık üzerinde faydası uzmanlar tarafından keşfedilmiştir.

Her bir yetişkin birey mutlaka gün içinde iki yüz gram kadar peynir tüketimi yapması gereklidir. Faydalı olması için peynir türlerini tüketirken mutlaka organik yani doğal peynirlerden tüketmesi gereklidir. Muhlamalık peynir genellikle Karadeniz bölgemizde üretilen bir peynir türüdür. Karadeniz yaylalarında üretilen bu peynir türü içeriğine hiçbir katkı maddesi konulmadan üretilmesi muhlamalık peynir türlerinin tümünü doğal bir halde tüketilmesini de sağlamaktadır.

Muhlama Nasıl Yapılır?
Bir Karadeniz yemeği olarak bilinen muhlama artık tüm ülkemiz sınırlarında her il ve ilçede yapılmaktadır. Yaygın olarak her ilimizde bulunan kişilerin damak tadına uygun bir yemek olan muhlamanın yapılması da oldukça kolaydır. Hakiki tereyağı, muhlama peyniri ve mısır unu kullanılarak yapılan bu yemek sabah kahvaltılarında, öğle yemeklerinde ve akşam yemeklerinde tüketilebilir. Fakat kolay bir yapımı olduğundan ve güçlü bir gıda içeriği bulunduğundan sabah kahvaltılarında tüketimi önerilmektedir.

Mıhlama yaparken peynir, tereyağı ve mısır unu seçimi çok iyi bir şekilde yapılmalıdır. Eritilen tereyağı içerisine konulan mısır ununun kavrulması ile başlanılan mıhlamaya daha sonrasında peynir katılarak karıştırılır. Çok kolay bir şekilde yapılan bu yemeğin bazı teknikleri vardır. Bu teknikler erime peynirlerinin seçilmesi, unun çok yavaş kavrulması ve bir miktar unun kavrulma sonrasında un içerisine su eklenmesi gibi ayrıntılar kesinlikle unutulmamalıdır. Peynir seçimi ne kadar doğal olursa muhlamanın lezzeti de o kadar güzel olur.