Neden Yeşil Enerji Kullanmalıyız?

TAKİP ET

Üretimde dışa bağımlılığı ciddi düzeyde düşüren yeşil enerji ya da bir diğer deyişle yenilenebilir enerji, her geçen gün daha önemli hale geliyor!

Yüzde 100 çevre dostu olan yenilenebilir enerji kaynaklarının artık daha fazla kullanılması gerekiyor. Özellikle Türkiye, yeşil enerji kaynakları konusunda oldukça şanslı bir ülkedir. Çünkü güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi yönünden son derece uygun bir coğrafyaya sahiptir.

Sadece ülkemizde değil tüm dünyada nüfus büyük bir hızla artıyor. Buna karşın enerji kaynakları artık yetersiz hale gelmeye başladı. Tükenebilir ya da yenilenemeyen enerji kaynaklarının hem yetersiz kalması hem de çevreye ve doğaya verdiği zarar, yeşil enerjiye geçiş sürecinin hızlanmasını da beraberinde getiriyor. Neden yeşil enerjiye geçilmeli sorusunun yanıtı oldukça önemli!

Yenilenebilir enerji kaynakları Türkiye’nin enerji ihtiyacı nedeniyle dışa bağımlılığını azaltıyor. Aynı zamanda enerji verimliliğinin artmasını sağlıyor ve enerjinin üretildiği yerde tüketilmesi gibi imkanlar da sunabiliyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarının çevreye zarar vermiyor olması ise en önemli faktördür. Doğaya karbon salınımı yapmayan bir enerji kaynağını kullanmak isteyen firmaların sayısı da gün geçtikçe artıyor. Böylelikle özellikle üretimde yoğun bir şekilde enerji kullanan firmalar doğadaki karbon ayak izini yok etmeyi amaçlıyor.

Yeşil Enerji Kaynakları Nelerdir?

Genel olarak yeşil enerji kaynaklarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Rüzgar

Güneş

Hidroelektrik

Jeotermal enerji

Bu noktada merak edilen hususlardan biri de yeşil enerji kaynaklarının nasıl ayırt edildiğidir. Yenilenebilir enerji kaynakları ile üretilen elektrik enerjisi, fosil yakıtlar ile üretilen enerjiyle aynı hatlarda birikiyor. Bu da en azından kullanıcı açısından iki enerjinin ayırt edilmesini engelliyor. Kullanıcılar hatlardan gelen enerjinin yeşil enerji mi yoksa tükenebilir kaynaklardan elde edilen enerji mi olduğunu ne yazık ki ayırt edemiyor. Ancak firmalar yeşil enerji sertifikası alarak yenilenebilir enerji kullandıklarını kanıtlayabiliyor.

Doğada karbon ayak izi bırakmak istemeyen firmalar yeşil enerji sertifikasyonu konusuna daha fazla önem veriyor. Bu konuda merak edilen soruların yanıtlarına ulaşmak için enerjisa.com.tr’yi ziyaret edebilirsiniz. ‘’Kaç tür yeşil enerji sertifikası var? Yeşil enerji sertifika sistemleri nasıl işler?’’ gibi soruların yanıtları ve çok daha fazlasını bu sitede bulabilirsiniz!