Milletvekili Kaya: Partizanlık ve ayrımcılık yapılıyor

TAKİP ET

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, AK Partili siyasetçilerden destek alan bazı ailelerin özel izinle Rize'de çay bahçelerinin başına geldiklerini iddia etti.

Cumhuriyet Halk Partisi Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Flash53 Youtube Kanalında Gazeteci Turgay Ayhan’ın sunduğu “Evde Gündem” programına video konferans aracılığıyla katılarak bölge gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İstanbul’da oturan çay üreticisi bir ailenin Valilik izin vermediği halde AK Parti üzerinden özel izin alarak Rize’ye geldiklerini iddia eden Kaya, “Burada bile partizanlık ve ayrımcılık yapılıyor” diyerek, ayrıca 18 Afgan işçisinin de özel bir çay fabrikasında çalıştırılmak üzere Kalkandere İlçesine getirildiğini söyledi ve “18 tane Afgan işçi getirilebiliyorsa aynı şeyi üretici için neden yapmıyoruz?” diye sordu.

Yardım eli uzatılıp mağduriyetlerin giderilmesi gerekiyor

CHP'li Kaya programda yaptığı açıklamalarda başta Rize olmak üzere bölge illerinde çay üreticisi olan ve il dışında bulunduklarından dolayı seyahat kısıtlaması nedeniyle bölgeye gelemeyen vatandaşların mutlaka bir şekilde çay bahçelerine gidebilmelerine olanak sağlanması gerektiğini söyleyerek, “Tabii ki sağlık her şeyin üstündedir ve bu insanlarımızın sağlığını da düşünmeliyiz ancak bu karar en çok başta Rize olmak üzere İstanbul gibi şehirlerde yaşayan çay üreticilerini çok fazla etkilemektedir. Buralardaki vatandaşlarımız çaylarının başında bulunup kendi imkanlarıyla çaylarını toplamak istiyorlar. Bu yüzden gelmek isteyen vatandaşlarımıza ateşleri ölçülerek, gerekli testler yapılarak, hatta karantinaya alınarak gerekli izin verilmelidir. Sadece çay bahçelerine de değil, bağını, bahçesini ekmek için de bölgeye gelmek isteyen vatandaşlar var.  Bu yüzden bu vatandaşlarımıza yardım eli uzatılıp mağduriyetlerinin giderilmesi gerekiyor.” dedi.

Partizanlık ve ayrımcılık yapılıyor

Bazı vatandaşların Rize’ye ulaşmak için farklı yollar denediğini belirten Milletvekili Kaya, “Özellikle siyaseti kullanan İstanbul Esenyurt’ta oturan AK Partili bir aile, 3-4 gün önce gece saat 3 civarlarında Rize’ye geldiler. Ailenin ismi soyismi bende var. Bu aile önce İstanbul’da Valiliğe müracaat etti ve çayını toplamak için Rize’ye gitmek istediğini söyledi. Ancak Valilik izin vermedi. Daha sonra AK Parti İl ya da İlçe Başkanı, bir tanesi devreye girerek bu aile için izin aldı ve bu aile artık şuan çay bahçesinin başında. Maalesef burada bile partizanlık ve ayrımcılık yapılıyor. Madem böyle bir uygulama var, hiçbir vatandaşa ayrımcılık yapılmaması lazım. Eğer bir ayrımcılık varsa bizler buna şiddetle karşıyız ve böyle bir haksızlığı asla kabul edemeyiz. Ama maalesef bu süreçte bile siyasi dayısı olmayan, AK Partide güçlü tanıdığı olmayanlar mağdur ediliyor.” dedi.

18 Afgan işçi Kalkandere'ye getirildi

Birkaç gün önce Kalkandere İlçesine 18 Afgan işçinin getirildiğini de iddia eden Milletvekili Kaya, “Bir çay fabrikasında çalıştırılmak üzere getirildi bu Afgan işçiler. Birkaç kaynaktan araştırmasını yaptım. Bu insanlar nasıl getirilmiş olabilir? Gerekli testler, sağlık tedbirleri uygulanarak eğer bu 18 tane Afgan işçi oraya getirilebiliyorsa aynı şeyi üretici için neden yapmıyoruz? Afganistan’dan Afgan işçiler Rize’ye çay toplamaya ya da çay fabrikasında çalışmaya gelebiliyor da büyükşehirlerde oturan insanlar belli tedbirler alınarak neden çay bahçelerine gelemiyorlar? Aynı zamanda Çaykur’da çalışacak mevsimlik işçiler gelemiyorken Afgan işçiler gelebiliyorsa, bu ülkeyi yönetenlerin mutlaka bu konuya çözüm üretmesi gerekiyor.” dedi.

Taban fiyat, Türkiye gerçeklerine uygun olmalı

Yaş çay taban fiyatı ile ilgili de düşüncelerini paylaşan Milletvekili Kaya, taban fiyatın Ziraat Odaları, Üretici Birlikleri ve Çaykur Temsilcileri gibi bütün kesimlerin temsil edildiği bir komisyon tarafından belirlenmesi gerektiğini söyleyerek, “Maliyet hesaplarının, yıllık enflasyon farklarının hesaplanarak fiyat belirlenmesi gerekir. Son yıllarda her şeyin fiyatı birebir artmış durumda, tablo buyken, üretim maliyetleri, gübreleme, işçi maliyetlerinde artış var. Günlük 250-300 lira işçi yevmiyelerinden bahsediliyor. Bütün bu rakamların değerlendirilmesiyle gerçekçi, Türkiye gerçeklerine uygun, üreticiyi de mağdur etmeyecek makul bir çay fiyatının belirlenmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.